TGRT Haber'den Fetih Kökten'in haberine göre, Türkiye’de son dönemde fiyatı fahiş bir biçimde artan kiralara yönelik hükümet geçtiğimiz günlerde bir adım attı.

Kira artış sınırına yüzde 25’lik limit getiren hükümet böylece hem sahibi hem de kiracı arasında anlaşma sağlatarak hakem görevi üstlenmiş oldu.

Geçtiğimiz günlerde TGRT Haber canlı yayınına katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu kanunun sadece 1 yıl geçerli olduğunu ve iki tarafın da hakkını koruduklarını söyledi.

Bakan Bozdağ ayrıca ev sahibi ile kiracının zam konusunda anlaşamaması durumunda olayın yargıya intikal ettiğinde ‘yüzde 25’lik’ zammın geçerli olacağını söyledi.

Ev Sahipleri Şikayetçi

Hükümet tarafından gelen net açıklamalara karşılık ev sahipleri ise yüzde 25’lik limiti aşmanın yolunu arıyor. Kiracılar zam sınırına memnun olurken ev sahipleri enflasyonun altında kalması nedeniyle şikayetlerini dile getirdi.

1+1 ve 1+0 Dairelere Olan İlgili Artıyor 1+1 ve 1+0 Dairelere Olan İlgili Artıyor

Hal böyle olunca ev sahipleri de kiracıları evde çıkarmak için çeşitli bahaneler aramaya başladı. Günün sonun mahkemeler kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıkları ile doldu taştı.

Yılan hikâyesine dönen kira zam sınırı ile ilgili ilginç bir gelişme daha yaşandı. Kanunda yer alan ‘Yüzde 25 sınırının üzerine çıkılamaz’ ibaresi ev sahibi ve kiracı limiti aşmak istese bile gerçekleşemiyor.

Bu nedenle ev sahibi ve kiracılar arasında iyi niyetli yapılan anlaşmalar geçersiz sayılıyor.

Limitin Üstüne Geçemez

Kira artışlarında yüzde 25 zam sınırı ile ilgili sorularımızı cevaplayan Avukat Sefa Karcıoğlu, büyük bir kargaşa yaşandığını belirterek, mahkemelerde bu tür davaların ciddi anlamda arttığını söyledi.

İki tarafın istemesi durumunda bile yüzde 25 zam oranının geçilemeyeceğini sorduğumuz Karcıoğlu “Yeni kanunda ‘üstüne yapılan ödemeler geçersiz sayılıyor’ diye bir ibare var.

Yani kiracı ve ev sahibi anlaşarak ve iyi niyetli şekilde yüzde 25 zam sınırının üstüne çıkamıyor. Ancak kontratta belirtilen yüzde 25 zammı bankaya yatırıp, kalanı elden verebilir.

Bunun karşılığında da imzalı bir yazı alabilir. Ya da yüzde 25 zammın üstünü kira ödemesi diyerek değil başka şekilde hesaba yatırır” dedi.

Gir Çık Yapılabilir

Ancak bu tür ödemelerin (kayıt dışı) ileride sıkıntı olabileceğini söyleyen Karcıoğlu “Bugün kiracı ve ev sahibi iyi iken, bir sonraki gün kötü olabilirler. Bu durumda kiracı yüzde 25 zam üstünde verdiği paranın tamamını geri alabilir.

Çünkü ev sahibinin ‘sebepsiz zenginleşmesi’ söz konusu. Şayet bunların hiçbirini yapmak istemiyorlarsa da eski kontratı feshedip, yeni kontrat yapılabilir. Kısacası iki türlü de çıkmaz bir durum yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Emlak Zirvesi