İTO Haber'den Adem Orhun'un haberine göre, Mimari tasarımdan tanıtım ve satışa, mülk takibinden kentsel dönüşüme kadar birçok alanda artık hem şirketler hem mülk sahipleri dijital ürünleri kullanacak.

Teknolojideki gelişmeler, gayrimenkul sektöründe de dijital ürünlerin kullanımını artırıyor. Değişen müşteri tercihlerinin yanı sıra maliyet ve hız beklentisi, internetten ilan vermenin ötesinde daha kapsamlı dijital çözümleri zorunlu kılıyor.

İstanbul Ticaret Odası da gelişmelere paralel olarak ‘İnşaat ve Gayrimenkul Sektöründe Dijital Dönüşüm’ toplantısı düzenledi. Toplantıda, sektör temsilcilerinin yanı sıra mimari yazılım ve emlak takip programları üreten firmaların yöneticileri, mimarlar ve emlakçılarla bir araya geldi.

Toplantının açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay yaptı. Kuralay, teknolojinin, tüketici ürünlerinden kültür sanata varıncaya kadar birçok alanda kullanıldığını belirterek, inşaat ve gayrimenkul sektöründeki firmaların da gelişmelere ayak uydurmasının profesyonellik gereği olduğunu hatırlattı.

İTO Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi Başkanı Süleyman Uluocak’ın konuşmasının ardından oturumu, Komite Üyesi Metin Ağırman yönetti.

SATIŞ YAZILIMLARI

Sektör temsilcilerinin yanı sıra bankacıların ve yazılım firmalarının yöneticilerinin konuşmacı olduğu toplantıda, Salefish Türkiye Genel Müdürü İsmail Özcan, online satış platformu ve satış yazılımı çözümleri konusunda son bilgileri paylaştı.

Özcan, gayrimenkulde tanıtım çalışmalarının artık mobil cihaz kullanıcılarına yönelik olarak hazırlandığını vurguladı.

Özcan, cep telefonu kullanıcılarına yönelik tanıtım ve reklam çalışmalarının adeta zaruri hale geldiğini belirterek, bu konuda hem mimarlık şirketlerine hem de emlakçılara yönelik çözümler ürettiklerini kaydetti.

Özcan, yakın zamanda ABD ve Avrupa’dakine benzer uygulamaların artacağını, tanıtım, ilan, takip, satış ve tescil işlemlerine varıncaya kadar bütün sürecin dijital hale geleceğini söyledi.

MİMARİ TASARIM

Toplantıda, Allplan Türkiye’den Ahmet Melih Dinekli ve Deniz Doğan ise mimari tasarım programları ve BIM Design alanındaki gelişmeleri, sektör mensuplarıyla paylaştı.

Yapı Ruhsatı Verilen Yapıların Yüzölçümü Arttı Yapı Ruhsatı Verilen Yapıların Yüzölçümü Arttı

Doğan, “Çoğu sektör için Endüstri 4.0 konuşulurken, dünya artık Endüstri 5.0’a doğru gidiyor. Bu gelişmelere uygun pozisyon almak, bu yönde yatırım yapmak ve insan kaynağı temin etmek, şirketlerin geleceği için kritik hale geldi” dedi.

Allplan yetkilileri, “Yapı Bilgi Modellemesi olarak tanımladığımız BIM bir yazılım değil, bir süreçtir. Yapı sektörü için dijital çalışma yöntemidir.

Bu yöntem sayesinde artık mühendis veya müteahhit olmayan bir kullanıcı veya mülk sahibi, projeyi, işleyişte hangi aşamaya gelindiğini, simülasyonlarla çok rahat anlayabiliyor.

Diğer taraftan standartlar, teknoloji ve kullanıcı tercihleri açısından yeterli değil, ancak bakanlıklar kamu ihalelerinde BIM şartnameleri oluşturmaya başladı” dediler.

MÜLK YÖNETİMİ

Toplantıda, mülk yönetim sistemlerini ise Gaboras’tan Dinçer Gökçe anlattı. Gökçe, tapu işlemleri, alım-satım ve kiralama sözleşmeleri, hukuki durum tespiti, çevre mevzuatına uygunluğunun denetlenmesi gibi alanlarda çözümler ürettiklerini belirtti. Gökçe ayrıca, bu alanda uyuşmazlıklarda tahkim hizmetlerini anlattı.

TEKNOLOJİK ÇÖZÜM

İTO Meclis Üyesi Gökhan Murat Kalsın da konuşmasında, mimarından müteahhidine, emlakçısından teknoloji şirketine kadar her kanadın birbiriyle ilgili olduğuna dikkat çekti.

Kalsın, sektörde artık geleneksel yöntemlerin yeterli olmadığını, şirketlerin varlığını sürdürebilmesi için teknolojik çözümleri, dijital platformları kullanacağını söyledi.

Kalsın ayrıca, İTO Yan Sanayi Borsası’na dikkat çekerek, “İTO’nun düzenlediği ‘tedarikçi günleri’ var. Burada taraflar, ihtiyaçları ve çözümleri için bir araya gelebilirler” diye konuştu.

KENTLERİN 35 YIL SONRAKİ DURUMUNU GÖREBİLECEĞİZ  

İTO’daki dijitalleşme toplantısında konuşan İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, plan ve kentsel dönüşüm çözümlerine dikkat çekti.

Oflaz, “Onlarca mülkü olan bir şirket veya kişi, bu mülklerindeki imar planı değişikliklerini ilçe ilçe gezip askılardan takip edemez.

Fakat dijital sistemler sayesinde mülklerin takibini yapmak, değişiklikler için zamanında itirazlarını bildirmek ve hukuki ve mali açıdan erkenden pozisyon almak mümkün.

Mekansal strateji planları yapılıyor artık. Gerek yeni planlar gerekse dijital ürünler sayesinde illerin 35 yıl sonra nereye gideceği tahmin edilebiliyor” diye konuştu.

İHTİSAS KOMİTESİ’NDE GÜNDEM

İstanbul Ticaret Odası İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi yeni toplantısını gerçekleştirdi. Müteahhitlikten inşaat malzemesine birçok alandan sektör temsilcisi Meclis Üyesinin yer aldığı toplantı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç’ün başkanlığında yapıldı. Toplantıda yeni açıklanan kredi ve finansman paketleri tartışıldı.

Ayrıca yapı denetim firmalarının, İstanbul’da tek bir noktadan değil, işlerin hızlı yürümesi için iki yakadan görevlendirme yapılması önerisi dile getirildi.

Toplantının gündem maddelerinden biri de deprem ve kentsel dönüşüm oldu. Toplantıda ayrıca, olağanüstü fiyat artışları sebebiyle kamu ihalelerinde bazı oranlarda yeni düzenleme talepleri olduğu bilgisi paylaşıldı.

İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ MARTTA YÜZDE 9.58 ARTTI

TÜİK, mart ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Endeks martta bir önceki aya kıyasla yüzde 9.58, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 101.57 yükseldi.

Aylık bazda malzeme endeksi yüzde 12.19, işçilik endeksi yüzde 1.22 arttı. Yıllık bazda da malzeme endeksi yüzde 128.11, işçilik endeksi yüzde 42.59 yükseldi.

İNŞAAT MALZEMESİ İHRACATINDA REKOR

İnşaat malzemeleri sanayisi ihracatı, mart ayında 3.33 milyar dolara ulaştı. 12 aylık ihracat ise mart sonunda 33 milyar doları aştı. Her iki veri, 2013’ten bu yana rekor olarak kayda geçti.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin raporuna göre, Rusya-Ukrayna savaşıyla oluşan talep artışının etkileri sürecek.

Editör: Emlak Zirvesi