Pusula Haber'de yer alan habere göre, Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, değerlendirmelerde bulundu.

Satılık ve kiralık konut fiyat artışlarını değerlendiren Başkan Bulut, “İki yıl öncesinde konutta bir arz fazlalığı vardı. Pandemiden sonra kredilerin 0.64 - 0.70’lere düşmesiyle elimizdeki daire stoku ciddi bir şekilde eridi. O dönem inşaat sektörü ekonomik olarak biraz rahatladı.

Daha sonra müteahhitler olarak bizler talebi karşılayacak kadar konut üretmekte zorlandık. Konut üretemememiz Konya'daki ve Türkiye'deki dengeleri bozdu. Konut sıkıntısı tüm Türkiye'de var. Arz talep dengesinin bozulması maalesef bina ve kira fiyatlarına da yansıdı.

Yansımaya devam ediyor hala da nereye gideceği belli değil maalesef. Dar ve orta gelirli insanların ev alıp, kiralayıp oturacağı temel ihtiyaç. Bir barınma ihtiyacı. Tabi burada konuttaki sosyal sorumluluk dediğimiz, bizim müteahhitler anlamında bizim vebalimiz de var” diye konuştu.

‘FİYATLARI MÜTEAHHİTLER BELİRLEMİYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamış olduğu 3’lü paket hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Bulut şu şekilde konuştu: “Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum ama maalesef iyi niyet fırsata çevrildi. Biri ilk defa ev sahibi olacakların 0.99 oranlı krediyle ev sahibi olması. İkinci aşama yüzde 40'ı inşaatları bitmiş yüzde 50'si satılmamış müteahhitlere olan 20 milyar liralık bir destek vardı.

Üçüncü aşama ise yastık altındaki altın ve dövizlerin konuta çıkmasıyla alakalıydı. Bizi ilgilendiren tarafı müteahhitlerin yarım kalmış inşaatları için destek olan 20 milyar lira aslında, çok ciddi bir rakam değil. Bu nasıl verilecek nasıl dağıtılacak henüz bilmiyoruz.

Diğer taraftan konutun satılmasıyla alakalı, 0.99 iyi bir rakam ama burada da fırsatçılar ortaya çıktı. Burada da yine müteahhitler ortaya atıldı, bunu kesinlikle kabul etmiyorum. Bu fiyatı üretenler kesinlikle müteahhitler değil.

Yapı Ruhsatı Verilen Yapıların Yüzölçümü Arttı Yapı Ruhsatı Verilen Yapıların Yüzölçümü Arttı

Elinde satacak konut olmadığı için müteahhidin fiyat yükseltecek dairesi de yok. İnternetteki satış fiyatları ciddi anlamda artırdı. Burada bir balon fiyat oluşturuluyor. Herkes orada birbirini görerek maalesef fiyatları yükseltiyor.

Bu da ciddi anlamda sıkıntıya doğru götürüyor. Burada müteahhitlik bir durum yok, müteahhit elindeki daireyi korumak, yerine yeniden daire yapmak zorunda.”

‘UCUZ ARSA TEMİN EDİLMELİ’

Devletin ucuz arsa noktasında müteahhitlere mutlaka destek vermesi gerektiğini söyleyen Başkan Bulut sözlerini şöyle bitirdi: “Müteahhitlerde bu arsalar üzerinde çok büyük ve lükse kaçmadan sosyal konut projeleri gerçekleştirmeli.

Ayrıca kooperatifleşme ile ilgili çalışmalar yapılmalı. TOKİ mantığında binlerce konut üretilmeli. TOKİ bunu yapıyor ama yetmiyor. Yarına ümitli bakıyoruz, Konya'ya hizmet etmek istiyoruz, zorlukların, sıkıntıların çözülmesi gerekiyor.”

Editör: Emlak Zirvesi