Osmanlı döneminin ilk sanayi tesislerinden biri olan Zeytinburnu’ndaki “Fabrika-ı Hümayun” içinde yer alan ve 180 metre uzunluğu nedeniyle “Tarihi Uzun Bina” olarak adlandırılan Fişekhane yapısı, Büyükyalı İstanbul projesi kapsamında loft dairelere dönüştürüldü.

1881 yılında inşa edilen yapının asker yatakhaneleri olarak kullanılan bölümünde yer alan loft yaşam birimlerinin iç mimari tasarım ve projelendirmesi Hüray Erk ve Kağan Erk yönetimindeki ödüllü mimari, iç mimari ve tasarım ofisi MSE Architecture (Metex Studio Erk) tarafından gerçekleştirildi. 

Tarihi atölye binası, gerçek loft yaşamına dair tüm modern detayların yapının mimarisiyle uyum içinde tasarıma entegre edildiği 23 bağımsız konuttan oluşuyor.

2023 Yılının Popüler Mutfak Tasarımı: Kiler Modeli 2023 Yılının Popüler Mutfak Tasarımı: Kiler Modeli

Yalnız konut değil, ofis olarak da kullanılabilecek şekilde tasarlanan yaşam birimleri için endüstriyel dokuyu vurgulayan yığma taş duvarlar, yüksek tavan, etkileyici ahşap strüktür gibi karakteristik özellikleri ön plana çıkaran MSE Architecture (Metex Studio Erk) ekibi, iç mekanlarda da doğal ahşap ve metal kullanımına ağırlık vererek kusursuz bir eşleşme sağlamış.

Taşıyıcı sistemin belirlediği aks aralıklarına göre üç veya dört modül genişliğindeki planlamalarla ortaya çıkan iki katlı loftlar, çağdaş yaşamın tüm gereksinimlerini barındırırken tarihi dokuyla yarışmayan, yalın, modern ve nötr renklerin tercih edildiği iç mimari öğelerle tamamlanmış. Yapının mevcut duvarlarına müdahale etmemek adına, çatı pencereleri ile gün ışığından faydalanılan tasarımda yalnızca yatak odası ve banyolar için yeni duvarlar eklenmiş.

Açık planlı sistemi sayesinde kullanıma göre kişiselleştirilebilen loftlar, değişime imkan veren esnek tasarımıyla sakinlerine özgün ve özgür olabilecekleri bir alan sağlıyor. Tarihi Uzun Bina, geçmişi bugünle buluştururken, Büyükyalı İstanbul projesinin bütününe de eşsiz bir katma değer kazandırıyor.

Editör: Emlak Zirvesi