Evrensel'de yer alan habere göre, Antalya’da pandemi sonrası üniversite öğrencilerinin bulundukları semtlerde artan kiralar Rusya ve Ukrayna’dan aldığı göçle fahiş fiyatlara yükseldi.

Üniversite öğrencileri 2020-2021 yılı eğitim öğretim yılında pandemi sonrası yüz yüze eğitimin başlamasıyla ve KYK yurtlarının yetersizliği nedeniyle yeniden ev kiralama sürecine girdi.

Uzun süre evleri boş kalan ev sahipleri pandeminin acısını üniversite öğrencilerinden çıkararak kiraları yükseltti. Günümüzde artık öğrenci, işçi, emekçi, emekli Antalya’da barınamaz hale geldi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle Ukrayna ve Rusya’dan göç alan Antalya’da kiralar normalin çok çok üzerine çıktı. Göçü fırsat bilen ev sahipleri çeşitli yollara başvurarak kiracılarını evden çıkartıp 8 bin 10 bin aralığında kira bedellerini yükseltti.

Antalyalı Kira Mağdurları olarak bir grup kuran kiracılar artan kiralara tepki gösterdi. Basın açıklamaları da yapan grup gün geçtikçe çoğalıyor.

Antalyalı Kira Mağdurları adına oluşturdukları sosyal medya üzerinden örgütlenmeye çalışan kiracılardan boya ve alçı ustası Musa Yaşar ile bir araya geldik.

Musa Yaşar Antalya’ya dört sene önce gelmiş alçı, boya işi yaparak dört kişilik ailesini geçindiriyor.  Yaşar kiralar artınca yaşamı gün geçtikçe gelecek kaygılarıyla geçiyor.

Yaşar, “2019 yılı temmuz ayında bir apartmanın dairesine taşındım. 500 lira kira ile üç ay peşin ödeyerek oturmaya başladım. İskan işlerine yardımcı oldum.

Pandeminin başlamasıyla, kısıtlamalar, eve kapanmalarla çok zor günlerden geçtik. On gün makarna yedik. Arkadaşlarımın ve Fas’ta bulunan kayınvalidemin yardımlarıyla pandemi dönemini geçirdim” dedi.

Ev sahibinin vefat etmesiyle eşi ve oğlunun evi satacağını düşündüğünü kaydeden Yaşar, “Rusya ve Ukrayna’dan göçler başlayınca yeni ev sahiplerim Hollanda’dan kira artışlarını takip etmişler ve evi satmaya karar verdik dediler.

Çocuklarımın okul beslenmesine simit veya poğaça koymaktan bıktım.  Ben sokakta yaşamaktan korkuyorum.

Döşemealtı’da ev sahibi kiracısı kadını dövüyor sokağa atmaya çalışıyor. Kimi kiracı da cinnet geçirip evi yakıyor, bunları devlet görmüyor mu? Toplumsal bir olay olan kira sorununa devletin  bir çare bulmasını bekliyoruz” dedi.

Yarısı Bizden Kampanyası Uzatıldı Yarısı Bizden Kampanyası Uzatıldı

Ev sahibinin her gün “Evi boşalt” baskısı yaptığını kaydeden Yaşar, “Eşimin ve benim tadımız tuzumuz kaçtı iyice. Bir yandan ev bakmaya başladım. Kira kontratım bitmedi, bu kiralarla nereye çıkayım. Devlet bizi vicdanlı merhametli ev sahipleri aramaya teşvik ediyor.

Niye ben vicdanlı merhametli ev sahibi arayayım, hakkımla oturayım. 8 bin lira değil de 3 bin lira vereyim.

Devlet adil olsun, güçlüden, sermaye patronlarından yana olamaz. Herkes için adalet, herkes için hukuk. Ev ararken mağdur birçok insanla karşılaştım, artık ev aramaktan vazgeçtim madem aynı konudan muzdarip durumdayız gelin birlik olalım sesimizi duyuralım dedim.

Başkalarına ulaştıkça sosyal medya grubumuzu kurduk. Basın açıklamasına karar verdik, ilk basın açıklamamıza 5 kişi geldi. İkinci basın açıklamamız 25 kişi ile oldu.

Üçüncü basın açıklamamızı da yakın zamanda yaptık. Yaklaşık iki buçuk aydır bir araya geliyoruz. Daha da çoğalacağız ve sesimizi duyuracağız. Devlet de sesimizi duysun” dedi.

KİRACI ÇÖZÜM İSTİYOR

Antalya’da kiraları yükseltmek amacıyla ev sahipleri kiracılarına, ‘Evden çıkın’ baskısı yapıyor. Yeni kiracılar arayan ev sahipleri, mevcudun 5-10 katı kira geliri elde etmek istiyor. Mağdur olan kiracılar ise birleşiyor.

“Antalyalı Kira Mağdurları” sosyal medya grubu üzerinden dar gelirli kiracılar birleşmeye başladı. Bu grupta olan Süheyla ve Mustafa Özkalender çiftinin evine konuk oluyoruz. Binadan içeri girdiğimizde evin eski bir bina olduğunu anlıyoruz. Basamaklar mozaik betondan ve bir tadilat görmediği belli.

Süheyla Hanım ve Mustafa Bey karşılıyorlar bizi kapıda. Süheyla Kalender, on bir yıldır aynı evde oturduklarını söylüyor. 2022 yılında ev sahibi birden evi satacağını ve çıkmalarını istemiş.

“Ama satış değil dertleri yüksek kiraya başkasına vermek” diyor. Süheyla Hanım 57 yaşında ve eşinin emekli maaşı ile geçinen iki kişilik bir aile. Kira bedelini yükseltmelerine rağmen temmuz ayında ev sahibi ihtar çekmiş.

Süheyla Özkalender, “Mart ayında 1.050 lira kira veriyorduk, 1.500 lira oldu kiramız. Antalya’da kiralar artmaya başlayınca ‘Çıkın’ demeye başladı.

‘Benim evim 8-10 bin lira yapar’ dedi. Ev sahibiyle tartıştık. Sözleşme yapalım 3 bin 500 liradan aralık ayına kadar oturun dedi, biz kabul etmedik. Belki de sözleşme yerine taahhütname imzalatmaktı niyeti” diyor.

Mustafa Özkalender tesisat işleri yapmış, BAĞ-KUR’dan emekli olmuş.  5 bin lira emekli maaşını 1.500 lira ev kirası, elektrik, su ve gıda giderlerine yetiştirmeye çalışıyor eşi ile birlikte. Arada tesisat işi çıkıyor, “Çok ağır olan işleri yapamıyorum, ama pisliğin içine de girip tamir yapıyorum zaman zaman” diyor. Süheyla Hanım’a salonlarındaki eşyaların neden kolilenmiş olduğunu soruyoruz, “‘Uygun bir ev bulursak hemen taşınırız’ öyle de kaldı. Ev bulmak da zor, taşınma parası, depozito, komisyon derken taşınmamız çok zor görünüyor.”

Süheyla ve Mustafa Kalender, “Yüksek kiralara çözüm bulunsun” diyerek hükümete çağrıda bulundu.

Editör: Emlak Zirvesi