Ankara Yenimahalle’de iki yıldır kiracı olarak oturuyorum. Üst katımızda yönetici var. Apartman panosuna 5-6 maddede apartmanda uyulması gereken kuralları yazmış. Bu kurallara kendisi uymuyor. Kendisi, eşi ve kızıyla konuşup uyarmamıza rağmen sürekli balkondan, pencerelerden sofra bezi, nevresim gibi şeyleri çırpıyorlar.

Yatak odası penceresinden zeytin çekirdekleri atıyorlar. Balkondan sofra bezi ve nevresim çırparlarken, 15 saniyelik bir video da çektim. Yenimahalle Belediyesi’ni aradım. Zabıtalar, ‘Sadece uyarabiliriz, başka bir yaptırım gücümüz yok’ diyerek gittiler. Karakola da gittim, sonuç alamadım. Nasıl bir yol izleyebilirim?

Sorunlu komşulara karşı ne yapılacağına ilişkin bu sorularınızı Kat Mülkiyeti Hukuku uzmanı İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı. Kısacık’ın, değerlendirmeleri bakın şöyle:

En İyi Konut Sigortası Nasıl Seçilir? En İyi Konut Sigortası Nasıl Seçilir?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) 18. maddesi ve Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 737. maddesi komşuların birbirlerine karşı sorumluluğunu, uymakla yükümlü oldukları kuralları belirlemektedir.

Bitişik yan binadaki kişi de sizinle aynı binada oturmasa da komşularınızla aynı kurallara uymakla yükümlüdür. Bu iki düzenlemeyi bir arada ele alıp değerlendirirsek; evimizde/sitemizde, kendi bağımsız bölümümüzü, apartmanın ve sitenin ortak alan, yer ve tesislerini kullanırken birbirimizi/komşularımızı rahatsız etmemeye, başkasının hakkını çiğnememeye özen göstermemiz gerekir.

Sadece malikler değil, kiracı veya başka sıfatla oturanlar da bu özeni göstermek zorundadırlar. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun kararı, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’nin birçok kararı da bu yöndedir.

İkinci okur F.D.’nin de sulh hukuk mahkemesinde üst kat komşusu olan yöneticiye karşı dava açması mümkündür. Çünkü apartmanda balkon ve pencerelerden halı, kilim, nevresim çırpmak, zeytin çekirdekleri atmak, KMK ve komşuluk hukuku gereği yasaktır.

İki yıldır süren bu durumun verdiği rahatsızlığın tahammül edilemez boyutta olduğu gerekçesiyle hâkim nevresim, örtü çırpılmamasına, aşağıya bir şeyler atılmamasına karar verir.

Üst kat komşularınız, hâkimin kararına rağmen nevresim, örtü çırpmaya ve pencereden zeytin çekirdeği atmaya devam etmeleri halinde  para cezası ödemek zorunda kalırlar. Hatta, diğer kat malikleri sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alacakları kararla, o kişiye ait bağımsız bölümün kendilerine verilmesini dahi isteyebilirler.

Bu uyuşmazlıkta sorunu çıkartan kişinin yönetici olması da bir hayli düşündürücü. Çünkü, yöneticiler kurallara uyulmasını sağlamaya çalışırlar. Dolayısıyla kurallara en çok uyması gereken kişiler yöneticilerdir. Bu olayda yöneticinin huzursuzlukların kaynağı olması da ilginç ve az rastlanan bir durumdur.

Editör: Emlak Zirvesi