Milli Gazete'de yer alan habere göre, döviz kurundaki yükseliş ve artan maliyetler sonrası konut üretimi düşerken 30 - 40 yıllık evler dahi 1 milyon lirayı aştı.

Fahiş fiyatlar karşısında vatandaş ev alma hayali bile kuramazken, ev kiralamak dahi lüks oldu.

Türkiye’de Ev Sahipliği Oranı Azalıyor Türkiye’de Ev Sahipliği Oranı Azalıyor

İstanbul’da bir evin ortalama fiyatı 1,6 milyon liraya çıkarken; Esenyurt, Bağcılar, Sultanbeyli gibi dar gelirli vatandaşların yaşadığı ilçelerde dahi kiralar 4 bin lirayı geçerek asgari ücrete dayandı.

Ciddi Sorunlara Gebe

Gayrimenkul yatırım uzmanı Güven Yenisu, “Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Nisan ayı kira zam artışları da belli oldu. Ev sahipleri, en fazla yüzde 29,88 oranında zam yapabilecek.

Oran kiracılara göre çok yüksek, ev sahiplerine göre ise çok düşük. Kiralık ev bulunamamasını fırsat bilen bazı ev sahipleri ise kiracılara talep üzerine talep sıralıyor.

Kira zam oranı açıklandı. Ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya getiriliyor. İlgili kurum ya da kuruluşlar buradaki düzeni sağlamazlarsa Türkiye’de gayrimenkul sektörü adına şu ana kadar görmediğimiz ciddi sıkıntılar maalesef ortaya çıkacaktır” şeklinde konuştu.

Devlet Müdahele Etmeli

Tüketici Sorunları Derneği Emlak Komisyonu Başkanı Ekonomist Hatice Kolçak, “Türkiye’de ciddi bir konut üretim sorunu var. Ekonomideki problem nedeniyle sektörde yeni proje üretimine olan istek çok az.

Metrekaresi 50 - 60 bin liralık konutlar üretiliyor, bu da alt gelir grubu vatandaşların ulaşamayacağı rakamlar” diye konuştu.

Kolçak, “Kiralık eve de talep büyük ama kiralık ev bulamıyor insanlar. Parasının değer kaybetmesini istemeyen yatırımcılar konut satın alıyor ve kolay kiralama yöntemi olan yabancı uyruklu insanlara evi veriyor. Burada devletin bir çözüm getirmesi gerek” dedi.

Editör: Emlak Zirvesi