Asgari ücrete yapılan yüzde 34’lük zamdan sonra birçok şeyin fiyatının arttığını, son zamanlarda ise en çok konut aidatları konusunda şikâyetler aldığını belirten Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, “Yüzde 34’lük zam demek aidatlara da o oranda zam yapılacağı anlamına gelmiyor. Site yönetimleri bunu fırsata çevirerek zam yapıyor.

85 Bin Kira Uyuşmazlığı Arabulucu ile Çözüldü 85 Bin Kira Uyuşmazlığı Arabulucu ile Çözüldü

Ancak Yargıtay’ın emsal niteliğinde kararını unutmamak gerek. ‘Alkent 2000’ davasında müstakil evlerde oturan kat maliki sözde site yönetiminin talep ettiği aidatı ödemeyi reddediyor ve yönetimi mahkemeye veriyor.

Mahkeme daha sonra mahalle statüsü olan yerleşim biriminde aidat toplanamayacağına hükmetmiştir. Bu parayı almakta kararlı olan idareciler ise yargıya başvuruyor. Ve yine davayı kaybediyor. Yargıtay’ın bu kararı tam da bu iki çeşit ödeme zorunluluğunda olan kat maliklerini ilgilendirmekte ve emsal niteliğindedir” dedi.

‘AİDATLARA İTİRAZ HAKKINIZ VAR’

Yönetimin toplantı esnasında aldığı aidat kararlarına itiraz edilebileceğine değinen Gündüz, “Kararlarda usulsüzlük varsa genel kurula katılmayanlar toplantı tarihinden 6 ay, katılanlar ise 1 ay içinde sulh hukuk mahkemesinde dava açabilir.

Usulsüzlük yapıldığını düşünmüyor ancak artış oranına itiraz etmek istiyorsanız da bu defa olağanüstü genel kurul talebinde bulunabilir” ifadelerini kullandı. Gündüz, daire tutulduğu zaman vatandaşın yönetim planına bakmadığını ancak plana bakılmasının çok önemli olduğunu ekledi.

AİDAT KONUSUNDA ÇÖZÜM ADIMLARI

Son zamanlarda yaşanan aidat sorunlarına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çözüm üreteceğini söyleyen Gündüz, “Aidat, kira bedellerinin yüzde 10 ile yüzde 20'sini geçemez ilgili bakanlık bünyesinde denetleyici birimler kurulacak.  

Her önüne gelen site veya tesis yöneticisi de olamayacak, mesleki standartlar belirlenecek. Aidatlara Yargıtay’dan ciddi anlamda emsal niteliğinde bir fren gelmiştir” dedi. 

Editör: Emlak Zirvesi