Milyonlarca ev, arsa, iş yeri sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri yine gündem oldu. Emlak vergisinde birinci taksit ödemelerinin başlamasıyla birlikte vatandaşların bu vergiyle ilgili araştırmaları arttı. Emlak vergisinde ilk taksit ödemelerinin mayıs ayı sonuna kadar devam edeceği belirtildi.

Gayrimenkul sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisinin 2023 yılına ait ilk taksit ödemeleri devam ediyor. 1 Mart’ta başlayan emlak vergisi ödemeleri 31 Mayıs’a kadar devam edecek. Yeniden değerleme oranının yüzde 122.93 olmasından sonra emlak vergisine bu sene yüzde 61.46 zam yapıldı. Emlak vergisi ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar haberimizde...

KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF?

Emlak Vergisi Kanunu’na göre hiçbir geliri olmayanlar, gaziler, engelliler, şehitler, dul ve yetimler, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için vergi ödemezler. Hisse ile bile olsa birden fazla evi olanlara emlak vergisinden muafiyet verilmez. Bu nedenle tek evden başla gayrimenkulü olanlar yılda 2 kez emlak vergisi ödemekle yükümlüdür.

Konut Satışlarında Düşüş Sürecek mi? Konut Satışlarında Düşüş Sürecek mi?

EMLAK VERGİSİ HESAPLAMA ÖRNEĞİ

Büyükşehir sınırlarında bulunan konutlarda emlak vergisi değerinin binde 2’si, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1’i olacak şekilde hesaplanıyor. İşyerlerine ait değerin büyükşehirlerde binde 4’ü, diğer illerde binde 2’si vergi oluyor. Arsalarda da benzer hesaplamalar yapılırken ödeme esnasında kültür payı adında verginin yüzde 10’u kadar katkı payı tahsil ediliyor.

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak için belediyelere başvurup dilekçe verilmesi gerekiyor. Muaf olduğunu bilmeden ödeme yapanlar ise yine belediyeye başvuru yapıp 5 yıl geriye dönük para iadesi alabiliyor. Örnek hesaplama tablosuna göre 2023 yılında emlak vergi değeri 1 milyon 533 bin TL olan bir evin kültür payı ile birlikte toplam emlak vergisi tutarı 3 bin 372 lira oluyor.

Editör: Emlak Zirvesi