Emlakçı Komisyonu Yasal mı?

Ev satışı ve kiralamalarda komisyonun kimden alındığı değişiklik gösterir. Ev satışında emlakçı komisyonu ev sahibinden ve alıcıdan eşit miktarda alınır. 

Evin fiyatı üzerinden hesaplanan bu komisyon yeni yönetmeliğe göre, yüzde 2'si ev sahibinden, yüzde 2'si alıcıdan olacak şekilde alınır.

Kiralama işlemlerinde ise komisyon sadece bir seferliğine kiracıdan alınır ve kiracının bir aylık kirasına eşit olur.

Emlakçılar gerçek hak sahiplerinin talebi üzerine düzenlenen süreli veya süresiz iş sözleşmesi yaparak; taşınmazın alımı, satımı, rehin vb. aynı hak tesisi gibi tüm hukuki ve teknik işlemleri ve kiralanması konusunda aracılık etmektedirler. 

Taraflar arasında anlaşma sağlaması durumunda emlakçı komisyon almaya hak kazanır.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'in 20. Maddesinde:

Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamaz.

Kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olamaz.

Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılır.

Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır?

Konutun bedelinin 300 bin lira olduğunu varsayalım. Bu 300 bin lira tutarındaki değerin yüzde 2'lik oranı 6 bin liradır. 6 bin liranın de yüzde 18'lik KDV oranı ise 1.080 liradır. 

Buna göre; taşınmazı satın alan için 7.080 lira ve satan için de 7.080 lira değerinde emlakçı komisyon bedeli ortaya çıkar. 

Yani emlakçının alacağı toplam komisyon miktarı 14 bin 160 liradır. 

Taşınmazların kiralanmasında ise böylesi bir hesaplamaya gerek yoktur. Taşınmazın bir aylık kira bedeli ne ise emlakçının hizmet bedeli de odur. Ödenmeyen komisyon ve hizmet bedelleri için yasal işlem başlatılabilir.

Konut Fiyatlarında Yıllık Artış Yüzde 58 Oldu Konut Fiyatlarında Yıllık Artış Yüzde 58 Oldu

Emlakçıyla Çalışmanın Avantajları

Mesleği emlak ya da gayrimenkul ile ilgili olmayan bir insanın hayatı boyunca gerçekleştirebileceği alım/satım işlemini bir gayrimenkul danışmanı belki 1-2 hafta içerisinde gerçekleştirmektedir.

Tamamen bu işe odaklanan gayrimenkul danışmanları alım ve satım işlemlerinde edindikleri tecrübenin yanı sıra belli alanlarda uzmanlaşır ve belli bölgelerde uzun yıllar çalışarak o bölgedeki tüm fırsatları geçmişten geleceğe takip ederler. 

Bir gayrimenkul danışmanı ile çalışmaya karar verdiğinizde bazen fark etmeseniz de bu bilgi birikiminden de faydalanmış oluyorsunuz. Doğru gayrimenkul danışmanı ile çalışırsanız bu avantajı mutlaka fark edeceksiniz. 

İster alıcı olun ister satıcı, adaylarla görüşmek için çok iyi müzakere ve iletişim yetkinliği gerekir. Ayrıca evinize, iş yerinize davet edeceğiniz, yüz yüze görüşüp bir araya geleceğiniz insanların kim olduğunu bilmeden bu süreci kendi başınıza yönetmek ve güvenlik açısından da riskler oluşturabilir. Hem de süreç uzadıkça can sıkıcı hale gelerek büyük zaman kaybı oluşturur.

Eğer satıcıysanız potansiyel alıcıları kaçırmanızı sağlayacak yanlış fiyatlandırma yapma ihtimalinizin de çok yüksek olduğunu araştırmalar gösteriyor. (Pazarlık payı eklemek, çevreye ve komşulara sorarak fiyat çıkarmak gibi ).

Uzman bir gayrimenkul danışmanı çevresel faktörler, son gerçekleşen satışlar dışında yakın gelecekte bölgede gerçekleşecek gelişmeler, potansiyel alıcıların bu yatırımdan beklentileri, gayrimenkulü ne kadar sürede satmak istediğiniz gibi çok daha geniş değerlendirme kriterlerini dikkate alarak bir fiyatlandırma yapar ( ekspertiz ) ve üstelik bu hizmeti (gayrimenkul danışmanı ile çalışın ya da çalışmayın ) ücretsiz olarak sunar. 

Şehrinizde yaşamak için uygun birçok semt olabilir ama sizin için önemli olan size en uygun semti seçmektir. Okula giden çocuğunuz varsa okula yakın olan semtler sizin için uygun olurken, çok alışveriş yapıyorsanız alışveriş merkezlerine yakın semtleri seçmeniz gerekebilir.

Eğer alıcıysanız beklentilerinizi tarif edeceğiniz profesyonel bir gayrimenkul danışmanı size aradığınız ev, ofis ya da yatırım fırsatını çok daha hızlı sunabilir. Seçenekleri avantaj ve dezavantajları ile anlatabilir. 

Gayrimenkul almak, satmak ya da kiralamak için çok fazla teknik konu ve evrak işlemi vardır. En basiti tapu işlemlerinin güvenle yapılması, kira sözleşmesinin dönemin yasal mevzuatlarına göre iki tarafı da koruyan şartları içermesi gibi tüm güncel yasal yükümlülükler konusunda işlemleri gayrimenkul danışmanı ( emlakçı ) çözecektir. 

Size sunduğu avantajlar açısından birbirine çok benzer iki ev arasında kalmanız durumunda yapmanız gereken en doğru şey fiyatları karşılaştırmak olacaktır. Bazen hiç tahmin etmediğiniz bir ev, fiyatı sayesinde bütçenize ve ihtiyaçlarınıza daha uygun olabilir.

Emlakçı Komsiyon Sözleşmesi

Bir gayrimenkul alınmak istendiği takdirde emlakçıya başvurulursa sözleşme yapılması gerekir. Sözleşmede gayrimenkulün değeri, ödenecek komisyon tutarı ve diğer işlemler hakkında bilgiler yer alır. 

Emlakçının alıcı ve satıcı arasında aracı olduğu hizmetler bu sözleşme kapsamında gerçekleşir. Emlakçı, komisyon sözleşmesi ile alıcı ve satıcıya hak ve sorumluluklar yükler. 

Bunun için sözleşme şartlarını okumadan imzalamamanız ileride çeşitli mağduriyetler yaşamamanız adına önemli.

Editör: Emlak Zirvesi