Kredi borcunda eşin sorumluluğu konusunu evlilik birliğinin devam ettiği durumlar ve devam etmediği durumlar olarak ikiye ayırabiliriz.

Evlilik birliği devam ederken eşlerden birinin almış olduğu borç için diğer eşin bir sorumluluğu yok.

Eşin kredi borcundan dolayı mal haczi kararı çıkması durumunda da diğer eşin üzerine olan mal varlığının haczedilmesi söz konusu olmuyor.

Bu durum kredi kartı borçları ve kamu borçları için de geçerli.

Vergi Borcu için

genel kural, mükellefin vergi borcundan dolayı vergi borcu ile ilgili vergi kanunlarında belirtilen sorumluluk hali bulunmayan eşine haczin tatbiki kabil değildir.

Ancak, eşe ait malın mülkiyeti konusunda bir ihtilaf varsa söz konusu ise bu işlemler hakkında tahsil dairesince adli yargıda iptal davası açılabilir.

Bu durum, eşlerden birinin evlilik birliği kurulmadan önce almış olduğu kredi borçları için de geçerli.

Eşlerden biri evlenmeden önce kredi çekmişse ya da kredi kartı borcu varsa bu borcun ödenmesinden tamamen kendisi sorumludur.

Bu borca yönelik mal ya da maaş haczi kararı çıkması durumunda borçlunun eşinin mal ya da maaşına haciz gelemez.

Hangi Durumlarda Haciz Uygulanır?

Sözleşme karşılığında yapılan tüm borçlanmalar için haciz uygulaması yapılır. Haciz uygulamaları özel sektörde her hangi bir alanda yapılan borçtan ötürü ya da bankalara yapılan borçtan ötürü gelebilir.

Haczin uygulanabilmesi için alacaklının avukata bir vekalet verilerek borcunu temin etmesi talep edilmelidir.

Evlilik süresince mal kim tarafından alındıysa onun sayılır. Borçlar da tamamen kişisel olup, borçlu eş yüzünden diğer eşin maaşına ya da kendi adına kayıtlı olan evine haciz konulamaz.

Tapuya Haciz Gelir mi?

Evliliklerde mal varlığı da borçta ortaktır denilse de Türk hukuk sistemi ise evliliğin birleştirmediği bir şeyin de mal varlığı olduğunu öngörmektedir.  

Bekar Erkeğe Ev Yok Demek Suç mu? Bekar Erkeğe Ev Yok Demek Suç mu?

Bir ev alınırken 2 kişilik tapu alınamaz ya da evlilik adına tapu çıkarılamaz. Mutlaka eşlerden birinin adına ev alınır. Yani alınan mal iki kişi adı üstüne alınamadığı gibi yapılan borçta iki kişi için yapılamaz.

Evlilikte yapılan borçlar ya da gelen hacizler yalnızca borç yapana aittir. Eğer ki kocanın borcundan dolayı eve haciz gelmişse bu kadını etkilemez. Yalnızca kocanın maaşına haciz konulacaktır.

Ancak ortada bir evlilik sözleşmesi varsa ve bu evlilik sözleşmesinde ortaklaşa bir borçlanmayı kabul edilmişse bu durumda eşe gelen hacizden her iki tarafta etkilenebilir.  Ama eşlerden biri diğerine karşı yapılan icra takiplerinde kefil olmuşsa o zaman kefil olan eşin de mal varlığına ve varsa maaşına 1/4’üne haciz konulabilir.

Kişisel borç olarak kabul edilen Vergi borcu da tarafları etkilemez, kişiseldir.  Ancak ortak mallar eşin hissesi oranında gerekli hukuki işlemlerle haczedilebilir.

Editör: Emlak Zirvesi