TGRT Haber'de yer alan habere göre, konut kiralarına getirilen yüzde 25 artış sınırı kararından memnun olmayan ev sahibi bu tarihin dışına çıkmak için alternatif yollar geliştiriyor.

Yeni kuralla birlikte kayıt dışı emlakçılığın çoğalacağı, kiracılar ile ev sahipleri arasındaki davaların sayısının artacağı uyarısı yapılan gündemde durulma da olmuyor.

Mart Ayında 105 Bin Konut Satıldı Mart Ayında 105 Bin Konut Satıldı

Dünya Gazetesinde yer alan habere göre, 10 Haziran’da uygulamaya giren ve 1 Temmuz 2023’e kadar uygulanacak olan kuralda evini kiraya veren ev sahipleri yeni kira sözleşmelerini 2 Temmuz’a erteliyor.

İstanbul Emlak Brokerları Kooperatifi (İSTEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan, 10 Haziran’da başlayıp 2 Temmuz 2023’de bitecek şekildeki uygulamadan dolayı boşluktan faydalanıldığını belirtiyor.

Özcan, ““Dolayısıyla şimdi girenler gelecek yılda yüzde 25 oranıyla anlaşma yapacak. Bu nedenle yeni kontratların gelecek yıl da yüzde 25’ten etkilenmemesi için 2 Temmuz’a erteliyorlar” ifadelerini kullandı.

Ayrıca bazı ev sahipleri de ticari dairelerde olduğu gibi konut kiralamasında da “hava parası” talep etmeye başladı. Birçok ev sahibi de evini daha yüksek fiyatla kiraya vermek için var olan kiracısını evden çıkarma yoluna gidiyor.

Emlak Pazarlama Şirketi TURYAP Genel Müdürü Kemal Karadağ da uygulamayı değerlendirdi. Karadağ, “Düzenlemeye belki kiracısından memnun olan iyi niyetli bir kesim onay verecek, ancak büyük kısım artış için ne yapabilirim mücadelesi verecek.

Kira tespit davalarında artışa neden olacak. Görece kendini güçlü bulan, ‘ben korkuturum, taciz ederim’ şeklinde kendinde hak bulanlar nedeniyle 3’üncü sayfa haberlerine kadar bu iş gidebilir” ifadelerini kullandı.

Editör: Emlak Zirvesi