Sigorta Medya'da yer alan habere göre, ülke olarak oldukça zorlu bir dönemden geçiyoruz. Her ne kadar pandeminin etkilerinin azalması ile biraz rahatlamaya başlasak da bu defa da ekonomik anlamda yaşanan sıkıntılar hepimizi yakından etkilemeye başladı.

Özellikle yüksek enflasyon, sahip olduğumuz tüm varlıkların fiyatlarının ciddi oranda artmasına neden oldu. Artan riskleri de dikkate alınca sahip olduğumuz bu değerleri güvence altına almak artık eskisinden bile daha önemli hale geldi.

Varlıkları güvence altına almak denilince de ilk olarak akla tabi ki yaşadığımız evimizi sigorta güvencesi altına almak geliyor.

2021 yılı istatistiklerine göre Türkiye’de en çok yaptırılan sigorta ürünleri arasında Zorunlu Deprem Sigortası (DASK), kasko ve konut sigortası ilk üç sırada yer alıyor.

Fakat oldukça uygun fiyatlara satılmasına rağmen Türkiye’de konut sigortası yaptırma oranları hala istenilen seviyelerde değil.Örneğin 100 metrekare bir konutu eşyaları ile birlikte günde 2 lira ile ortalama 600 - 700 lira arasında sigortalamak mümkün.

Sigorta şirketleri de konut sigortası ürünlerinde sundukları teminatlar ve verdikleri asistans hizmetleri ile bu alandaki penetrasyonu artırmak için pazara yeni ürünler sunuyor.

6 milyon konutun sigortası var!

2021 yıl sonu verilerine göre ülkemizde DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) yaptıranların sayısı 10.2 milyon iken konut sigortası yaptıranların sayısı halen 6.2 milyon.

Bu rakamlara göre DASK için penetrasyon oranı yüzde 65 - 70 arasında değişirken, konut sigortalarında bu oran yüzde 35 - 40 olarak dikkat çekiyor.

Çevre dostu eşyalar Yuvam’da teminat altında

Allianz Türkiye, sürdürülebilirlik alanında bir adımı da konut sigortaları alanında attı. Şirket bu kapsamda müşterilerinin evlerinde daha az karbon salınımı yapmalarını teşvik etmek amacıyla ‘konut sigortası ürünü Yuvam’ı sürdürülebilir bir ürün olarak yeniden tasarladı.

Dönüşümle birlikte, enerji verimliliği sağlayan, su tüketimini ve atıkları azaltan, sürdürülebilir ulaşımı destekleyen çevre dostu eşyalar Yuvam Sigortası’nın üç paketinde de teminat kapsamı altına alındı.Güneş paneli, rüzgâr türbini, hareket sensörü ve voltaj regülatörü gibi enerji verimliliği sağlayan, yağmur suyu depolama ünitesi, su sensörü gibi su tüketimini azaltan, kompost makinesi ve çöp öğütücü gibi atıkları azaltan, elektrikli bisikletler ve scooter’lar gibi sürdürülebilir ulaşımı destekleyen eşyalar, Yuvam Sigortası ile yangın, hırsızlık, deprem gibi durumlara karşı teminat altına alınıyor. Sigortacılık sektörünün, sürdürülebilir bir geleceğin inşasında önemli bir rol oynadığının altını çizen Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan; 

“Allianz Türkiye olarak sürdürülebilirliği bu işe özel bir ekip, karar alma seviyesinde bir komite ve farklı alanlara odaklanmış çalışma gruplarıyla yapısal olarak yönetiyoruz. Organizasyon olarak sürdürülebilirlik yaklaşımını tüm operasyonlarımıza entegre etmenin yanı sıra, finansal bir kuruluş olarak da iyi çevre için iklim değişikliğinin yarattığı riskleri yönetiyor, düşük karbon ekonomisine hizmet eden iş modellerini sigortalıyor, kömür işlerini sigortalamıyoruz.

Müşterilerimiz için sürdürülebilir ürün ve hizmetler sunmaya odaklanıyor, sürdürülebilir ürünlerimize bir yenisini daha eklemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yuvam Sigortası’nın kapsamını genişleterek, bireysel müşterilerimizin çevre dostu yaklaşımı günlük yaşamlarına entegre etmelerini teşvik etmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Konut sigortaları tek üründe daha avantajlı hale geldi

Türk Nippon Sigorta, Konut ve Avantajlı Konut ürünlerini tek ürün haline dönüştürdü. Yeni teminatlar ile içeriği zenginleşip, kapsamı da genişleyen ürün, hem sigortalılar hem de acenteler açısından daha avantajlı hale geldi.

Türk Nippon Sigorta Konut Sigortası ile ilgili olarak bir açıklama yapan Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu, şirket olarak önceliklerinin müşteri ihtiyaçlarına odaklanmış ürünler sunarak, geniş ve kapsamlı ürünler ile sigortalılarının hayatlarını kolaylaştırmak olduğunu söyledi.

Acente ve bölge müdürlüklerinden aldıkları geri bildirimler sonucunda acente ve sigortalıların da ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduklarını vurgulayan Pamukçu, “Üründe standart olarak verilen izolasyon eksikliği, dolu, kasa hırsızlık, kapkaç ve gıda bozulması gibi önemli teminatların limitlerini çeşitlendirmenin yanı sıra kazaen kırılma, duşa kabin ve balkon camları kırılması, tente brandalara gelecek zararlar, bisiklet ve deniz araçları için hırsızlık, akvaryum su sızması, konut adaptasyon teminatı, emniyeti suistimal, boru kırılması gibi özel paket teminatları da eklenerek, ürünün kapsamı genişletildi” dedi.

Konut ürününü yeniden tasarlarken, tüm ürünlerinde olduğu gibi ihtiyaca yönelik hizmet sunma mottosunu devam ettirdiklerini ifade eden Pamukçu, “Ürün çeşitliliğini arttırmanın yanında, mevcut ürünlerimizde güncellemeler yaparak müşterilerimizin ihtiyacını en mükemmel seviyede karşılayabilecek kapsamlı ürünlerle sigorta sektöründe yaşanan düşük penetrasyon seviyesini yukarılara çekmeyi hedefliyoruz” dedi.

Konut sigortası bir kereyaptıran memnun kalıyor, poliçesini yeniliyor

Konut sigortasında penetrasyon oranının henüz istenilen seviyelerin altında olduğunu ancak yenileme oranlarının 2021’in ilk 10 ayında yüzde 67 seviyesinde gerçekleştiğini belirten Ray Sigorta Genel Müdürü Koray Erdoğan, “Demek ki konut sigortası yaptıran vatandaş memnun kalıyor ve poliçesini yeniliyor” dedi.

Erdoğan, şunları söyledi:

“Elimizdeki veriler konut sigortasında yenileme oranlarının 2021’in ilk 10 ayında yüzde 67 oranında olduğunu gösteriyor. Demek ki konut sigortası yaptıran vatandaş bundan memnun kalıyor.

Konut sigortasında penetrasyon oranı henüz istenilen seviyelerin altında. Penetrasyon düşük olsa da konut sigortası yaptıran müşterilerimizin büyük bir kısmının yıl sonunda poliçelerini yenilediklerini görüyoruz.

Ray Sigorta olarak müşterilerin ihtiyaçlarına dokunan çözümlerle bu ürünle ilk tanışma oranını artırmayı hedefliyoruz.” Öte yandan “Konut sigortaları günlük hayatın devamlılığını sağlamak açısından büyük önem taşıyor” diyen Erdoğan, konut sigortalarının sadece hasar oluştuktan sonra değil, acil çilingir ihtiyacında ya da tesisat işçiliği gerektiren durumlarda olay anında da yardıma koştuğunu söyledi.

Kiracılar konut sigortası alabileceklerinin farkında değil

Koray Erdoğan, kiracıların konut sigortası alabileceklerinin de farkında olmadığına işaret ederek, “Bu sigorta ürünü ile ister kiraladığınız ister kendinize ait konutunuzda bir risk meydana geldiğinde değerli eşyalarınızı, elektronik ürünlerinizi, komşularınıza ya da mal sahibinize verebileceğiniz zararları, hatta olası bir depreme karşı eşyalarınızı teminat altına alabiliyorsunuz” diye konuştu.

Konut adaptasyon teminatı da var

Öte yandan Ray Sigorta’nın sunduğu Evim Saray Konut Sigortası ürünü her eve uygun çözümler sunuyor. Ürün, yangın, sel, su baskını, fırtına, kar, yer kayması ve cam kırılması gibi hasarlara karşı poliçe sahibini ve ailesini koruma altına alıyor.

Eşin İmzalamadığı Tahliye Taahhüdü Geçerli mi? Eşin İmzalamadığı Tahliye Taahhüdü Geçerli mi?

Yılda bir defa olmak üzere kombi, klima bakımını ve 6 metrekareye kadar halı yıkama hizmetini ücretsiz olarak sunuyor. Ray Sigorta Evim Saray Sigortası‘nda, zor durumlarda büyük bir kolaylık sağlayacak “Konut Adaptasyon Teminatı” da bulunuyor.

Bu teminat kapsamında sigortalı veya kendisi ile birlikte poliçe kapsamındaki konutta ikamet eden aile bireylerinin, poliçe süresi içerisinde tekerlekli sandalye kullanmasını gerektirecek herhangi bir kaza geçirmesi sonucunda konutta yapılması gereken adaptasyon masraflarını, poliçe limitleri dâhilinde karşılıyor.

İhtiyaca yönelik ürün geliştirmek konutta sigortalı sayısını artırır

Konut branşında sigortalı sayısını artırmak için sigorta şirketlerinin, ihtiyaca yönelik ve sigortalı bütçesine uygun yeni ürün çalışmalarında bulunmalarının çok önemli olduğunu belirten Quick Sigorta Yangın, Mühendislik ve Enerji Sigortaları Koordinatörü Serdar Karayel, “Sigortalılar, hem deprem riskine karşı DASK’ın belirlediği teminat bedelinin üzerindeki ilave bir teminat ile hem de binalarında deprem dışında gerçekleşebilecek diğer riskler ve eşyalarında, dekorasyonlarında meydana gelebilecek muhtemel hasarlar sonucu oluşabilecek tazminat masraflarını temin edebilmek için konut sigortası yaptırmalı. Bu sayede evlerinde güvenle ve huzurla yaşayabilirler” dedi.

Karayel,  2021 sonu verilerine göre DASK sigortalı sayısının 10,2 milyon iken konut sigortası yaptıranların sayısının 6,2 milyon civarında olduğunu belirterek, “Buradan baktığımızda, DASK için penetrasyon oranının yüzde 65-70, konut için ise bu oranın yüzde 35-40’larda olduğunu söyleyebiliriz. Gidilecek hala önemli bir yolumuz var” dedi.

Doğru riske doğru prim ile ürün dizayn edilmeli

Piyasadaki konut ürünlerinin kapsamına bakıldığında hemen hemen her türlü teminatı sağladığını da ifade eden Karayel, şöyle devam etti:

“Sigortalılar, bu teminatların karşılığında prim ödüyorlar. Ancak alt detaya yani poliçe klozlarına baktığımızda ise bazı teminatların bazı konutlar için anlamlı olmadığını görüyoruz. Mesela evdeki çamaşır makinesi, buzdolabı gibi cihazlar için mühendislik teminatı veriliyor. Burada doğal olarak yaş sınırı var.

Sigortalının evindeki cihazlar bu yaş sınırının üzerinde ise sigortalının ilgili teminatı alması demek boşuna prim ödemesi anlamına geliyor. Bu da tabii sigortalı için bir maliyet oluşturuyor. Doğru riske doğru kapsamda ve doğru prim ile ürün dizayn etmek çok çok önemli.Tam burada hangi ürünün hangi müşteri için uygun olduğunu anlatmak ve doğru ürünü tüketici ile buluşturmak noktasında en büyük görev aracılarımıza, acentelerimize düşüyor.”

En çok talep yeni konutlardan geliyor

Karayel, konut sigortalarında yüzde 70 - 80’lik bir yenileme oranı gözlemlediklerini belirterek, her yıl sistemden çıkanlar olduğu gibi yeni girenlerin de olduğunu ifade etti. Karayel, en çok talebin ise yeni konutlardan oluştuğuna dikkat çekti.

Karayel ayrıca, sigorta yaptırırken en önemli konunun teminat bedelinin tespiti olduğunu söyledi. Karayel, “Döviz kurundaki yükseliş ile birlikte artan maliyetler ve enflasyonun etkisi poliçelerdeki bina ve eşya bedelinin tespiti için önemli bir yer ediniyor.

Ayrıca müşterinin hasar durumundaki mağduriyetini önlemek amacıyla eksik sigorta oluşmaması bakımından da sigorta bedelini doğru belirleyebilmek önemli bir kriter.Ayrıca, poliçesi devam eden sigortalıların; güncel bir bedel tespiti yaptırarak, gerekiyorsa poliçelerinde bedel artışı yapmalarını öneriyoruz. Bu konuyla ilgili şirketimiz de düzenli olarak acente ve müşterilerine bilgilendirme sağlıyoruz” dedi.

Yazlıklara da sigorta şart

Karayel, ayrıca kullanılmayan bir evin yada ürünün riski de olmaz gibi bir düşüncenin çok doğru olmadığına vurgu yaparak, şunları söyledi:

“Pandeminin ilk başlarında aslında bu tür bir düşünce oluşmuş ve özellikle araç sigortalarının sigortalanma oranlarında düşüşler yaşanmıştı. Sonrasında ise tekrar genel seyrine geldiğini gözlemlemiştik. Maalesef riskler uyumuyor.

Her ne kadar kışın yazlıklarda olunmasa da çevresel etki ile yangınlar çıkabiliyor, doğal afetler olabiliyor, hırsızlık vb. diğer tehlikelerle de karşı kaşıya kalınabiliyor. O nedenle yazlık sahiplerine de bu düşünce ile sigortalarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.”

Asistans hizmetleri dikkat çekiyor

Öte yandan Quick Sigorta Konut Paket Sigortası ürünü; sigortalıların eşyalarını, bina ve dekorasyon masraflarını; deprem, yangın, sel su ve dâhili su, doğal afetler, hırsızlık, kötü niyetli hareketler vb. birçok riske karşı koruma altına alıyor.

Aynı zamanda sigortalıların komşularına, sigortalı ev sahibinin kiracıya, sigortalı kiracının ise ev sahibine karşı sorumluluklarını da kapsama alıyor. Yine evdeki cihaz ve makinelerde meydana gelebilecek bozulmalar konut yardım hizmetleri klozu kapsamında verilirken acil durumlarda ambulans hizmeti ile kombi-klima bakım, halı yıkama vb. asistans hizmetlerini de bu paket poliçe kapsamında temin edilebiliyor.

Konut sigortalarındaki ek teminatlar primleri etkiliyor

Konut sigortalarında prim anlamında en iyi üç şirketten biri olduklarını dile getiren Türkiye Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Doğukan Karakaya, “Konutta 2010 yılında yüzde 4 buçuk olan hasar frekansı bugün yüzde 12 - 13 bandında. Yüzde 150 yükselme var.

Artık konut ürün haline geldi ve bu güzel bir şey. Konutta tek başına fiyat artışından ziyade bedel artışı ile beraber gelen ve alt taraftaki özel ek teminatlardaki bedeller artık yüksek rakamlarda alınmaya başladı. Dolayısıyla bunlarla beraber konut fiyatlarında artan bir prim oranı ile karşı karşıyayız” dedi.

Konut poliçesi satın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Öncelikle karşılaşabileceğiniz olası riskleri belirleyin

Sigorta yaptırırken en önemli konu teminat bedelinin tespiti. Döviz kurundaki yükseliş ile birlikte artan maliyetler ve enflasyonun etkisi poliçelerdeki bina ve eşya bedelinin tespiti için önemli. Ayrıca, poliçesi devam eden sigortalılar da güncel bir bedel tespiti yaptırarak, gerekiyorsa poliçelerinde bedel artışı yapmaları gerekiyor.

Poliçenizi, eklerini ve özel şartlarını dikkatlice okuyun.

Satın alacağımız sigorta ürününün ihtiyaç duyduğumuz tüm riskleri kapsayıp kapsamadığını kontrol edin.

Verilen teminatları iyice okumalı ve eksik teminat olup olmadığını kontrol edin.

Daha az prim ödemek için sizin için önemli olan teminatlardan vazgeçmeyin.

Sigorta şirketine sigortalatmak istediğimiz kıymetlerin gerçek değerini bildirmeli, tam ve doğru bilgi verin. 

Konut sigortaları, içerdikleri teminatlara ve ek hizmetlere bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Bu nedenle sigorta şirketinin sunduğu paketin kapsamı detaylıca araştırılıp ihtiyaçlara göre ek teminatlar talep edilmeli.

Konut sigortası fiyatları illere göre değişiyor

Konut sigortasının fiyatı; binanın yapı tarzı, brüt metrekaresi, kullanım şekli, yapının bulunduğu il ve ilçeye bağlı olarak değişiyor.Sigortada yapının satış fiyatı değil, inşa bedeli baz alınıyor. Evinizi satış fiyatı üzerinden sigortalatmanız durumunda aşkın sigorta söz konusu olur ve fazla prim ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Öte yandan ev içindeki eşyalar da konut poliçesi kapsamına dâhil edilebilir. Eşya sigorta bedeli belirlenirken konutta bulunan eşyaların günümüz şartlarında yeniden alım değeri düşünülerek bedel tespiti yapılması oldukça önemli.

Sadece ev sahipleri değil, kiracılar da evlerindeki eşyalarını konut sigortası ile güvence altına alabilirler. Örneğin 100 m2 bir konutu eşyaları ile birlikte günde 2 lira ile ortalama 600 - 700 lira arasında sigortalayabilirsiniz.

Editör: Emlak Zirvesi