Haber Global'de yer alan habere göre, TÜİK ekim ayına yönelik inşaat maliyet endeksi verilerini yayımladı. Verilere göre inşaat maliyetleri, yıllık yüzde 117.07, aylık ise yüzde 3.44 arttı.

Bu verilerin açıklanmasının ardından konut satışlarındaki düşüş de dikkat çekti. Türkiye genelinde konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,1 azalarak 117 bin 806 oldu. Konut satışlarında en büyük pay, 19 bin 687 konut satışı ile İstanbul oldu. 

Uzmanlar inşaat maliyetlerindeki artışın konut fiyatlarına da yansıdığını söylüyor. Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı ve Ekonomist Özlem Derici Şengül, konut satışlarında bir canlanmanın öngörülmediğini ifade ediyor.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Tayfun Küçükoğlu ise inşaat malzemelerindeki artışın küresel olduğunu ve maliyet artışlarının hız kesmesini beklediklerini dile getiriyor. 

Eşin İmzalamadığı Tahliye Taahhüdü Geçerli mi? Eşin İmzalamadığı Tahliye Taahhüdü Geçerli mi?

Ekonomist Özlem Derici Şengül, malzeme fiyatlarındaki artışın eylülde yüzde 119'dan ekimde yüzde 117'ye gerilediğini belirtirken "Bir parça düşüş olsa da halen çok yüksek seyrediyor. Bu durum da konut fiyatlarına yansıyacaktır" demekte.

MALİYETLERDEKİ ARTIŞ KONUT FİYATLARINA YANSIYOR

Konut satışlarında geçen seneye göre yüzde 34.1 oranında azalma olduğunu belirten Şengül, konut satışlarındaki düşüşün, inşaat maliyetlerindeki artışın konut fiyatlarına yansıması olduğunu ifade ediyor. "Bu durum, konut fiyatlarındaki artışın talep yönlü değil arz yönlü olduğunu gösteriyor" diyen Şengül sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Konut satışları da zayıflamakta. Bunun önümüzdeki dönemde küresel yavaşlama nedeniyle daha da düşmesini bekliyoruz. Hammadde maliyetlerinde bir parça düşüş görebiliriz. Ancak bu düşüşün konut satışlarını canlandıracak kadar olmasını bekleyemeyiz."

İnşaat maliyetlerinde düşüşün bir parça daha devam edebileceğini ancak maliyetlerin yine de çok yüksek olduğunu ifade eden Şengül, "Talep tarafı da canlı olmadığı için muhtemelen konut satışlarında düşüşün de devam ettiğini görürüz" demekte. 

İnşaat maliyetlerinin enflasyona yansımasını ÜFE üzerinden değerlendirmek gerektiğini söyleyen Şengül, "En son açıklanan enflasyon verisinde Yİ-ÜFE'nin yüzde 136'ya düştüğünü görmüştük. O düşüşün devam etmesini bekleriz ancak muhtemelen o düşüşteki hız inşaata aynı şekilde yansımayacaktır" ifadelerini kullanmakta.

'KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN TAMAMINI MALZEME FİYATLARI OLUŞTURMUYOR'

Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu, küresel çapta yaşanan enerji maliyetlerindeki artış ve hammadde tedariki konusundaki zorlukların inşaat malzemeleri sanayisinin maliyetlerini de ister istemez etkilediğini vurguluyor.

Küçükoğlu "Konut fiyatlarında önemli bir artış yaşanıyor ancak konut fiyatının tamamını malzeme oluşturmuyor. Bugün malzeme maliyeti, arsa payı dahil inşaat maliyetinin yüzde 20-25'ini geçmiyor" demekte. "Dolayısıyla konut fiyatlarındaki artışı sadece inşaat malzemesi üzerinden anlatmayı doğru bir değerlendirme olarak görmüyoruz" diyen İMSAD Başkanı sözlerini şöyle sürdürüyor:

"İnşaat malzemesi üretiminden bağımsız olarak, bugün tüm dünyada artan maliyetler, tedarik ve lojistik tarafındaki sıkıntılar nedeniyle üretim maliyetleri çok arttı. Pandemi ve ardından gelen savaşla birlikte ekonomilerde bozulan denge düzelmeye başladıkça üretim tarafındaki maliyet artışları da hız kesecektir."

'BU ARTIŞLARI KARŞILAYAMIYORUZ'

Peki müteahhitler bu konuda ne diyor? Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Aygün inşaat maliyetlerinin yükselmesi ile ilgili, "Maliyetlerin yükselmesi ile satış fiyatları da yükseliyor. O zaman da satışlar yavaşlıyor" ifadelerini kullanıyor.

Bankalar tarafından haziran ayından bu yana değeri 10 milyondan fazla olan konut için kredi verilmediğini hatırlatan Aygün, "O anlamda maalesef bu artışları karşılayamıyoruz" diye sözlerini sürdürüyor. Aygün şunları diyor:

"Asgari ücret işverenlere yansıyacak maliyetleri yükseltecek. Bu durum da ister istemez fiyatları yükseltecek. Bu da müteahhit imajını kötü etkiliyor ama müteahhitlerin de yapabileceği bir şey yok."

Editör: Emlak Zirvesi