Ege'den Son Söz'den Muhittin Akbel'in haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gayrimenkul sektörüne yönelik açıkladığı üçlü paketle sağlanan uygun kredi oranları, satılık konut fiyatları bir anda yüzde 30, hatta yüzde 50 oranında artırdı.

Bu paketlerin kiralık konut piyasasına bir yansıması olmadığını belirten Güleroğlu, “Kiralık ev arayan çok, ama konut yok. Emlakçıların elinde eskiden az sayıda da olsa kiralık ev portföyü olurdu, şimdi sıfırlandı” dedi ve olayın vahametini şu sözlerle özetledi:

“Artık hiç kimse, cebinde parası olsa bile istediği yerden bir ev kiralayamıyor.”

TÜFE’DE KİRA ARTIŞI, MAYIS AYINDA YÜZDE 34.46 OLDU

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, TÜFE oranının Nisan ayında kira artışının yüzde 29.88, Mayıs ayında ise yüzde 34,46 olarak çıktığını hatırlatan İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yüksek kiralar yüzünden ev sahipleriyle kiracılar arasına sorunlar yaşanmaya başladığını, çok sayıda kiracının mahkemeye gittiğini söyledi.

Kira Sözleşmesi ile İlgili Önemli Uyarı Kira Sözleşmesi ile İlgili Önemli Uyarı

Bugün bir yeri kiraya verdiğin zaman, beş yıl boyunca TÜFE üzerinden artış yapmak zorundasınız. Rakamlar, oranlar yükselince, sıkıntılar da başladı.

Mal sahipleri, çeşitli gerekçelerle kiracılarını çıkarmaya, daha yüksek kira bedelleriyle evini yeni kişilere verme çabasında” dedi.

Kiracıların da ev sahiplerinin de hakları olduğunu hatırlatan Güleroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

EV SAHİPLERİYLE KİRACILARIN DAVALARI ARTTI

“Hiçbir ev sahibi, ortada bir sebep yokken kiracısını çıkaramaz. Ancak, kiracı kirasını bir ay bile geciktirdiyse, tahliye sebebi olur.

Ayrıca evin, amacının dışında kullanılması, ahlaki sebeplerden yaşanan sıkıntılar, kavga, gürültü, apartmanda uyumsuzluk gibi sorunlar da tahliye gerekçesidir.

O yüzden kiracıları, kiranızı aksatmayın, apartmanda huzursuzluk yaratmayın, diye uyarıyoruz. Çünkü kiracılar, yeni bir eve çıkmak istese, o anda oturdukları kira bedelinden ev bulamazlar.

Şu anda kiralık ev sıkıntısı zirve yapmış durumda. Parası olan kişiler bile istedikleri yerlerden kiralık ev bulamıyor.”

BORNOVA’DA KARŞIYAKA’DA ALT LİMİT 6 BİN LİRA

Kiraların yüksek olmasında, yeni konutların yapılmaması ve 30 Ekim depremi sonrası yaşananların büyük rol oynadığına dikkat çeken İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, kira bedelleri konusunda da şu bilgileri verdi:

“Yeni konutlar yapılmıyor, çünkü maliyetler çok yükseldi. Depremde evi yıkılan insanlar, 400 bin liraya müteahhitle anlaştılar ancak bu rakam, önceki yılların şartlarındaydı.

Bugün 400 bin liralık inşaat maliyeti, 1 milyon liraya, yani 2,5 katına çıkmış durumda. Konut açığı her geçen büyüyor. Buca’da çok eski bir evin kirası bile 3 bin liradan başlıyor.

Bornova’dan Karşıyaka’ya doğru geçecek olursak, alt limit 5 - 6 bin lira. Cebinizde para var, siz Hatay semtinde, Karşıyaka’da oturmak istiyor olsanız bile istediğiniz yerde ev bulmanız mucizelere kalmış bir şey.”

Editör: Emlak Zirvesi