Kapıcı yani apartman görevlisi İş Kanunu’na tabi bir işçi, bunun işvereni ise kat malikleri. Dolayısıyla bir işçi kıdem tazminatını hak ederek işten ayrılacak ise işveren tarafından kıdem tazminatı dahil, yasal hakları ödenir.

Miras Evin Kirasını Kim Alır? Miras Evin Kirasını Kim Alır?

İşyerinin el değiştirmesi halinde ise işçiye ödenecek yasal haklarının ödenmesi yeni işyeri sahibinin sorumluluğundadır. Buna göre de okuyucumun durumunda apartman görevlisine ödenecek kıdem tazminatının tamamından okuyucum sorumludur, kendine düşen payı ödeyecektir.

Ama bu cümleden sonra okuyucumu rahatlatacak bölüme geçebilirim. Evet okuyucum on yıllık hesaplanacak kıdem tazminatının kendi dairesine düşen bölümünü ödeyecek ama sonrasında eski malik dönemine rastlayan bölümü için, daireyi satın aldığı eski malike rücu edebilecek. Yani eski malike düşen dönem kıdem tazminatı bedelini eski malikten talep edecek.

Okuyucumun bu sorusu üzerine diğer okuyucularıma da hatırlatmış olayım, ikinci el bir daire alındığında apartman görevlisinin bu açıdan durumunun incelenmesinde büyük yarar vardır. Zira sonradan apartman görevlisinin emekli olması halinde kıdem tazminatı ve sair haklarının ödenmesinde problem yaşanmaktadır.

Bir yıl önce daireyi satın almış kişi onbeş-yirmi yıllık kıdem tazminatı ödemek durumunda kalmaktadır. Bu hususu satan kişi ile öncelikli olarak görüşüp bir esasa bağlamak, sonradan çıkacak ihtilafları önleyecek bir tedbir olur.

Editör: Emlak Zirvesi