İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmalarının yoğun olduğu bölgelerden biri de kentin merkezlerinden Kağıthane ve çevresi. Eski ve kaçak yapılaşma ile anılan bölge, bu sayede yeni bir yüz kazanıyor. Mari Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gülten Altan, depremler sonrasındaki dönüşüm çalışmalarına olan ilgiyi anlattı.

Bugüne kadar Mari markalı yatırımlarınız neler oldu, gelecek planlarınız arasında neler var?

İstanbul Kağıthane’de ada bazlı ilk kentsel dönüşüm projesine imza atan ilk gayrimenkul geliştirme şirketiyiz. Yeni Kağıthane’nin mimarı olduğumuzu söylersek hiç de abartmış olmayız.

Bugüne kadar kentsel dönüşümü ulaşılabilir lüks kavramıyla buluşturmak hedefiyle, merkezi lokasyonda avantajlı yatırımlar gerçekleştirdik.

Mari Rezidans, Mihenk Rezidans, Mari Park Ofis, Mari Emek Ofis, Mari Plaza, Mari Suites Hotel, 4401 Rezidans ve 4402 Rezidans projeleriyle şehrin merkezine yeni bir yüz kazandırdık.

Mari E-5 Rezidans’ı bu yıl teslim ettik. Ayrıca doğal yaşama değer katan Mari Vadi Evler projemizi ise 2025 yılında teslim edeceğiz.

 Depremler ardından kentsel dönüşümde talebi nasıl görüyorsunuz, nasıl daha hızlı ilerleme sağlanır?

Ülkemiz coğrafi koşulları göz önüne alındığında, deprem her daim önlem ve bilinç gerektiren bir afettir. İstanbul kentsel dönüşümün hızla ve emin adımlarla devam etmesi gereken başlıca şehirlerden.

Deprem felaketinin ardından İstanbul’da yaşayan insanların sağlam yapılara geçiş yapma yönelimlerine ilk elden şahitlik etmekteyiz.

Son haftalarda elde ettiğimiz veriler sonucu ziyarette bulunan her 10 Türk müşterimizin 7’sinin deprem kaynaklı sağlam yapıya geçiş ihtiyacı sebebiyle ev arayışında olduğunu söyleyebiliriz.

İstanbul’un dönüşümü sürecinde mal sahiplerinin bilinçli ve iş birlikçi tutumu, belediye ve devlet desteği, kentsel dönüşüm firmalarının misyonunu kritik önemde nitelendirmek gerek.

Söz konusu tarafların iş birliği ve bilinci içerisinde hareket edilirse, dönüşüm sürecinin hızlanacağını öngörmekteyiz. Kentsel dönüşümün devamlılığı ve sağlamlığı adına projelerimizin inşasında gerekli tüm denetimlere tabi tutulmaktayız.

Proje arsalarımızın zemin özelliklerini dikkatle incelemekte, her aşamada üst kalite malzeme seçmekte, uzman kadromuzla faaliyet göstermekteyiz.

Bölge özelinde odaklandığınız Kağıthane ve çevresi nasıl bir kazanım elde etti?

Kağıthane İstanbul’un merkezine olan yakın konumu ile önemli ilçelerden biri. İlçenin fiziki yapı stoku, genellikle kamu arazilerinin işgali ve mevzuata aykırı yapılardan oluşuyordu.

Ancak kentsel dönüşümle bu değişiyor. Yollarının kesişme noktası ve civarında kümeleşen gökdelenler, metronun geçiş istikametinde oluşu,

Kağıthane deresinin ıslahının yanı sıra İstanbul’un merkezi olarak kabul edilebilecek sur içine yakınlığıyla ilçe son yıllarda cazibesini artırarak öne çıktı.

Kentin birçok alanlarında yeni bir yerleşim, yaşam ve rekreasyon alanları oluşturulması da ekonomik değerinin artmasını sağladı. Biz ilçede kentsel dönüşüm projelerine başladığımızda metrekare fiyatları bin dolar seviyesindeydi, şimdi 2 bin dolar seviyesine çıktı.

Farklı bölgelere aynı konsept ile gitmeyi düşünüyor musunuz?

Kağıthane İstanbul’un lokasyon olarak en değerli bölgesi. O nedenle projelerimizi bu bölgede yapmaya devam edeceğiz.

Erişilebilir lüks konut konusunda tüketicilerin ilgisini nasıl görüyorsunuz?

Günümüzde genç, modern üretime katılmış kişiler yaşam alanında, güvenlik, sosyal alan, gibi özellikleri olan konut projelerini tercih ediyor. Tabii ekonomik anlamda da bu projeler ulaşılabilir fiyatlarla sunulduğunda ilgi oldukça yüksek oluyor.

Erkek yoğun çalışan bir sektörde kadın olarak çalışmanın kazanımları nelerdir/kadın çalışanlara yönelik çalışmalarınız var mı?

Türkiye’de kadın istihdam oranının en düşük olduğu sektör ne yazık ki inşaat sektörü. Bununla ilgili hem ülkemiz için hem de çalışanlarımız ve tüm çevremizdeki kadınlar için elimizden geleni yapmakla mükellefiz.

Ben de yıllardır bu sektörün içinde olan bir kadın olarak kadın çalışanlarımızın yaşayabileceği çeşitli zorlukların önüne geçmeye çalışıp, kendilerini geliştirmelerine imkan sağlamaya çalışıyorum.

Gerek şantiyelerimizde teknik çalışan olarak gerekse ofis çalışanı olarak kadın personele daha çok istihdam sağlamaya çalışıyoruz.

Onların güçlerini ortaya çıkarmak amacıyla 6 aylık dönemlerde çeşitli eğitimler organize ediyoruz. Kadınların inşaat sektöründe varlığı daha detaylı ve çok yönlü bakış açısına sahip oluşları sebebiyle çok kıymetli. İlerleyen yıllarda sektörde daha çok kadın göreceğimize eminim.

Mari Yapı mesainiz dışındaki ilgi alanlarınız nelerdir?

Sosyal sorumluluk kapsamında Malatyalı İş İnsanları Derneği’nde kadın kolları başkanlığı yapıyorum. MİAD kadın kolları olarak çok güzel bir birlikteliğimiz var. Girişimci iş kadınlarımıza faydalı olacak etkinlikler ve eğitimler yapıyoruz.

Ayrıca toplumun temelini oluşturduğunu düşündüğümüz ailenin önemini vurgulayan buluşmalar gerçekleştiriyoruz. Malatya’da MİAD Başkanımız Yunus Akdaş öncülüğünde üyelerimiz tarafından yapılmış olan çocuk yuvamız MİAD Sevgi Evleri ve hasta yakınlarının kaldığı İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi MİAD Konukevi’nde düzenli etkinlikler ve yardımlar gerçekleştiriyoruz.

Sadece Emlakçı mı Suçlu? Sadece Emlakçı mı Suçlu?

Ayrıca askıda oda ve ücretsiz kıyafet odası gibi alanlara destek olmaya çalışıyoruz. Çocuklarımızın çeşitli kurslarda Türkiye genelinde başarılar göstermesi övünç kaynağımız oluyor.

Editör: Emlak Zirvesi