Sabah Gazetesi'nden Arzu Kaya'nın haberine göre, anlaşmazlıkların ucu kiracıların ikâmet ettiği yerden kilometrelerce uzağa taşınmasına, dahası tartışma ve cinayete kadar uzandı. Uzlaşamayan taraflar ise soluğu mahkemede aldı. Dolayısıyla mahkemelere de oldukça yük bindi.

Öyle ki İstanbul ve Trakya Bölgesi'ndeki tüm dosyalara bakan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'ndeki ilgili dairelerde dosyaların çoğunu kira davalarının iş yükü oluşturuyor.

35, 36 ve 49 Hukuk Dairesi'nin baktığı dosya sayısı ev sahibi ve kiracı anlaşmazlıklarının artmasıyla eş değer artınca yargısal faaliyetlerin hız kazanması için İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi'nde kira davalarına bakan bir dördüncü hukuk dairesi kurulması kararı alındı.

Davalar 2 Kat Arttı

Haftada ortalama 80 dosya karar çıkaran bir üst mahkeme, yılda ortalama 4 bin dosyanın 2 bin 500'ünde karara imza atıyor.

Dava sayılarının her geçen gün arttığı mahkemelerde 2020 yılının Eylül ayında kurulan bir mahkemeye 3 bin 664 dosya gelirken 2021 yılına devreden dosya sayısı 3 bin 477.

Bu yıl 6 aylık dilimde ise devreden dosya sayısı 6 bin 309'a ulaştı. Bu da yaklaşık 2 katı bir artışa işaret ediyor. Mahkemeler süratle ve titizlikle çalışırken 2022 yılı içinde gelen bin 991 dosyadan bin 447'si karara bağlandı.

Keyfi Uygulama Yapamıyor

Ev sahibinin kira artışı için mahkemelerin kapısını çaldığı kira tespit davaları istatistikleri ise mahkemelerin kiracıların yanında olduğuna işaret ediyor.

Ev sahibi zamanında kirayı ödememe, temerrüt, ihtiyaç, yeni malikin ihtiyacı, 10 yılın dolması halinde, akde aykırılık ve tahliye taahhüdüne aykırılık gibi nedenlerle kiracıyı tahliye edebiliyor.

Kiracı Tahliyesinde Dikkat Çeken Anlaşma Kiracı Tahliyesinde Dikkat Çeken Anlaşma

Ancak her bir madde de kendi içinde önemli kriterler taşıyor. Ev sahibi "çıkın" deyince kiracı çıkarılamıyor.

Editör: Emlak Zirvesi