Posta'dan Büşra Özbelli'nin haberine göre, yeni düzenlemeyle 2024 yılından itibaren kira sözleşmeleri artık e-Devlet üzerinden yapılacak.

Uzmanlar vergi kaçağının önüne geçecek uygulamanın kiracı ve ev sahiplerini nasıl etkileyeceğini anlattı.

Konuyla ilgili açıklama yapan konut Uzmanı Nilüfer Kas, yeni uygulamanın, konutların bölgedeki gerçek değerlerinin belirlenmesine fayda sağlayacağını söyledi. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise e-Devlet'ten yapılacak sözleşmelerin kiraları nasıl etkileyeceği konusunda dikkat çeken bir yorumda bulundu. 

Konut uzmanı ve İTO Gayrimenkul Hizmetleri Komitesi Üyesi Nilüfer Kas, "Biliyorsunuz son 2-3 yıldır kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlık mahkemelere çok ciddi oranda yansıdı. Davaların neredeyse yüzde 20'sini bu uyuşmazlıklar ve kira tespit davaları oluşturdu. Mahkemelere çok ciddi bir yük geldi. Sanıyorum e- Devlet üzerinden yapılacak bu düzenlemeyle, sadece vergi toplamada değil birkaç alanda iyileştirme yapılacak." dedi.

Kentsel Dönüşümü Hızlandıran Hamle Kentsel Dönüşümü Hızlandıran Hamle

"HEM KİRACI HEM EV SAHİBİNİN İŞİNE GELEBİLİR"

"Kiralamalarda genellikle stopajı daha az ödemek ve kira gelirini daha az gösterip daha az vergi ödemek gibi vergi kaçağı olabiliyor" diyen Nilüfer Kas "Bu durum bazen hem kiracının hem de ev sahibinin işine gelebiliyor." ifadelerini kullandı.

Nilüfer Kas, "Genellikle kurumsallar dışında çift kontrat yapmak gibi bir durum vardır.  Çift kontrat derken neyden söz ediyorum; örneğin kişi dükkanı 30 bin liraya kiraladı, 10 bin lira üzerinden gelir vergisi ödüyor. Kiracı da stopajı 10 bin lira üzerinden ödüyor.

Böylece daha az vergiyle yükten kurtulmuş oluyorlar. Bu durumda herhangi bir uyuşmazlık anında mahkeme her iki tarafı da suçlu buluyor. Kötü niyetli kiracı 10 bin lira üzerinden kirayı yatırdığında resmi kontrat olduğu için o geçerli oluyor." ifadelerini kullandı.

GERÇEK DEĞERİ BELİRLENECEK

Konut Uzmanı Nilüfer Kas, kira sözleşmesindeki yeni düzenlemenin, konutların bölgedeki gerçek değerlerinin belirlenmesine fayda sağlayacağını söyledi.

"Her ne kadar kanun TÜFE oranında artış olacak diyor olsa da, bazen kişiler kendi aralarında daha özel sözleşmeler yapabiliyor ve bunun önü açık. Bu değişmelerin önüne de geçilmiş olacak. Yani birinci seferde nasıl bir sözleşme yapıldıysa o geçerli olacak.

Hangi bölgede ne kadar kira verilmesi gerektiğiyle ilgili gerçek anlamda değerleme sistemine geçilecek. Konutların gerçek değerleri belirlenecek. Bu düzenleme aslında bir anlamda buna da bir alt yapı oluşturacak. Çünkü baktığınızda bir mülkün birkaç yerde birkaç farklı değerine ulaşabiliyorsunuz."

"GERÇEK GETİRİSİNİ GÖRMÜŞ OLUYORSUNUZ"

"Kira getirisini böyle resmi bir sisteme soktuğunuzda aslında onun aşağı yukarı 200-250 ya da 300 ay çarpanıyla gerçek getirisini görmüş oluyorsunuz. Sistemin böyle bir faydası var." diyen Kas, "Fakat bunun uygulanması nasıl olacak, çok emin değilim.

Ben senelerdir kontrat yapan bir danışman olarak söyleyebilirim ki; bir kontrat tek bir avazda çıkmaz. Kiracı değiştirir, ev sahibi değiştirir, yani bir mekik diplomasisiyle kira sözleşmeleri en az 4-5 değişiklikten geçer." dedi.

Editör: Emlak Zirvesi