Haber 7'den Müge Çakmak ve Fuat Öner'in haberine göre, Pandemiyle beraber konut piyasasında azalan arz ve devamında yükselen enflasyonla beraber artan kira fiyatlarına bir de fırsatçı ev sahipleri eklenince özellikle büyük şehirlerde kira fiyatları 2 - 3 katına çıktı.

Son dönemde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde kiralık konut bulmak artık oldukça zor olmaya başladı. İlanda olan kiralık evlerse adeta cep yakıyor.

Öyle ki artık İstanbul'da 3 - 4 bin liranın altına kiralık daire bulmak imkansız... Tüm Türkiye'de de benzer durum söz konusu.

Ev sahipleri artık fiyatları günlük değiştirirken diğer bir yandan da eski kiracılarını çıkararak dairelerini yüksek fiyattan kiraya vermek isteyenler bin bir bahane ve hukuksuzca kiracılarını çıkarma derdine girdi.

Kira Fiyatlarında Durum Vahim

Kira fiyatlarında son durumu ve yüksek kiralara çözüm önerilerini Haber7 ile paylaşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, fiyatların geldiği seviyeyi 'vahim' olarak nitelendirirken "Kiraya çıkanlar ya işçi ya memur ya da öğrenci bu insanlar bu fiyatları ödeyemez" dedi.

Tüm İstanbul’a baktığınızda hemen hemen tüm ilçe ve semtlerde fiyatlar tavan yaptı diyen Aşa "Kıtlık faktörü var. İnsanlar ev bulamıyor buldukları da çok yüksek fiyatlardan.

Şu anda bizce fiyatları tavan yapmış vaziyette yani bunun daha yükseği olmaz çünkü özellikle kiralık evlere baktığınızda bunu talep eden insanlar ya işçi ya memur ya çalışan ya da öğrenci hali vakti çok iyi olan çok parası olan kişi gidip ev tutmuyor.

85 Bin Kira Uyuşmazlığı Arabulucu ile Çözüldü 85 Bin Kira Uyuşmazlığı Arabulucu ile Çözüldü

Neticede zaten parası olan bu insanlar gidip kendilerine ev alıyor. Kiracı profili öyle değil. Kiracı profiline baktığınız zaman böyle yüksek kiraları kaldıracak ekonomik güçte değiller.  Bu sebepten talepte gittikçe azalıyor. Yüksek fiyatlı olanlara talep yok şuanda. Talep azalıyor talebin azalması demek fiyatların aslında bir miktar gevşemesi demek." dedi.

Alternatifleri Çoğaltmak Lazım

Yüksek fiyatlarla beraber düşen talebin fiyatlar üzerinde etkisi olacağını belirten Aşa, "Basit bir semt de normal bir apartman katının 5 bin - 6 bin, 10 bin lira olması şu anda oldukça vahim bir olay.

Çünkü dediğimiz gibi bunu ödeyebilecek güçte ekonomik yapıda kiracı adayları çok fazla yok. Adam zaten 10 bin-15 bin kira ödeyeceğine gidip ev satın alıyor.  Bu yüzden ben talebin azalacağını ve fiyatların gevşeyeceğini tahmin ediyorum.

Tabi bunun yanında kıtlık faktörü dediğimiz ev bulamama olayını da bir şekilde halletmek lazım. Bununda tek yolu seçeneği çoğaltmak. Alternatifi çoğaltmazsanız mevcut olana talep yoğunluğu bu şekilde devam ederse bir şey yapamazsınız. Bu böyle devam eder." dedi.

Editör: Emlak Zirvesi