Star Kocaeli'nde yer alan habere göre, Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, yapmış olduğu yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bilindiği gibi sosyal konut destek paketiyle, dar gelirli vatandaşlarımız için devletimiz bir proje çalışması başlatılmıştı. Bununla ilgili de yaklaşık 8 milyona yakın başvuru teknik olarak da; 5 milyona yakın kabule uygun rakam ortaya çıktı.

Bizim bir şekilde, konut üretimini hızlı bir şekilde arttırmamız gerektiği sonucu ortaya çıktı. Nihayetinde devletimiz; 2 yıl içerisinde 250 bin atandaşımıza konut üretebilecek.

Konutta Peşinat Sorununa Yeni Çözüm Konutta Peşinat Sorununa Yeni Çözüm

Eğer biz özel sektörü bu işin içerisinde dahil edemezsek, havuzda gözüken 5 milyon ilk defa ev sahibi olacak, vatandaşımızın önümüzdeki dönemde konutlara ulaşması çok daha zor olacak. 

“KREDİ DESTEĞİ SAĞLANMALI”

Bununla ilgili konut alacak, orta ve dar gelirli vatandaşlarımız için, özellikle konut kredi destek paketleriyle desteklenebilir.

Buradaki koşul, ilk evinin olması ya da yaşadığı şehirde ilk evinin olması. Bununla ilgili ciddi bir konut kredi finansman desteği sağlanması gerekmektedir. Bununla ilgili de, orta ve dar gelirli aileler için finansmanın kısıtlı tutulması gerekiyor.

Çünkü yüksek tutulduğunda, geliri yüksek vatandaşlar da bunda istifade etmek isteyebilir. Bunda da sınırlamanın 1 milyon ila 3 milyon lira arasında tutulduğunda bugünkü inşaat maliyetlerinde, ortalama 3+1 evvihtiyacınız karşılayabilecek bir aralık olarak gözüküyor.

Kredi destek faiz oranının, devlet tarafından süspanse edilerek düşük oranda faizle konut almalarını teşvik etmek gerekiyor.

“İNŞAAT MALİYETLERİ DURDURULMALI”

Ayrıca finansman desteğiyle sadece sorun çözülmüyor. İnşaat maliyetlerinin de bir şekilde durdurulması ve buna göre bir maliyet çıkartılması gerekiyor.

Devletimizin resmi harçlarla ilgili, yapı denetim olabilir, ruhsat harcı olabilir veya farklı resmi harçlarda da bu maliyette zamların makul sevide oluşması gerektiğini düşünmekteyim.

Bilindiği gibi bu ay sonunda yılı devirmiş olacağız ve önümüzdeki yıl, resmi harçlar ortaya çıkacak. Bugün bakıldığında yüzde 130’lardan bahsediliyor, resmi harçlardaki zam maliyetleri için.

Bu maliyet girdileri, inşaat üretiminde zorlandığımız bu dönemde artışa sebebiyet verecek. Ne kadar vatandaşa kredi desteği sağlansa da, inşaat girdileri arttırmış olacaktır. Bu noktada da devletimizden isteğimiz; resmi harçlarda da fedakarlık yaparak regule etmelerini arz etmekteyiz.

“KAMU VE BELEDİYELER İLE ORTAK POLİTİKA YÜRÜTÜLMELİ”

Ayrıca yine, dar ve orta gelirli vatandaşlarımıza girdi maliyetlerinde ne kadar mücadele verilse de; küresel anlamdaki etkileşimden dolayı belli bir oranda artışları engelleyememizden dolayı, elimizdeki tek koz, inşaat ve arsa maliyetiyle ilgili.

Arsa maliyetleri bugün Kocaeli’de ölçeğinde konuşulduğunda, yaklaşık yüzde 30 - 40’lara dayandı. Hatta yüzde 50’lilere dayanan bölgelerimiz var.

Satış fiyatı olarak 2 milyonluk ortalama bir; 2+1 veya 3+1 ev düşünüldüğünde, bunun yaklaşık yüzde 40’ı arsadan gelmektedir. Belediyelerimizin, konuta elverişli arsalarında özel sektörle beraber kar paylaşımı şeklinde, makul seviyede kamunun belirleyeceği fiyat politikalarıyla konut üretebiliriz.

Bu nokta da, üretilen konutlar orta ve dar gelirli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayabilir. Nihayetinde kamunun marifetiyle üretebileceğimiz konut sayısı, 2 yılda 250 bin.

Ama bugün Türkiye genelinde ilk defa konut sahibi olmak için hak kazanan kişi sayısı 5 milyon. Biz özel sektörü bu işin içerisine sokamazsak, inşaat ve konut maliyetleri yükselecektir ve vatandaşımızın konutlara ulaşımı her geçen gün zorlaşacaktır.”

Editör: Emlak Zirvesi