Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları

Milli Gazete'de yer alan habere göre, artan kiralar nedeniyle uygun fiyatlı ev arayışında olan vatandaşlar, dolandırıcıların tuzağına düşüyor. Bu konuda vatandaşları uyaran İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu özellikle yetki belgesi olmayan kişilerden konut kiralama ya da satın alma işlemleri yapılmaması gerektiğini belirtti. Güleroğlu ayrıca "Sosyal medyadan konut alışverişi yapılmamalı" diye kolnuştu.

İzmir Emlak Komisyoncuları OdasıYönetim Kurulu Başkanı Mesut Güleroğlu, son dönemde konut satış ve kiralamalarında artan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekerek vatandaşları uyardı.

YETKİ BELESİ MUTLAKA KONTROL EDİLMELİ

Özellikle öğrenciler hedef alınarak, cazip kiralık ya da satılık ev ilanlarıyla 'kapora' adı altında para alınıyor ve dolandırıcılar ortadan kayboluyor.

Güleroğlu, yetki belgesinin önemine vurgu yaparak, son dönemde birçok kişinin konut satış ve kiralamalarında mağdur olduğunu belirtti. Yetki belgesi olmadan emlakçılık yapan kişilere karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Güleroğlu, "Ticaret Bakanlığı, internet siteleri ve sosyal medyada konut ilanı vererek vatandaşları dolandıranlara karşı önemli tedbirler aldı. Emlakçılık yapmak için yetki belgesi alma şartı getirildi. Bu belge olmadan emlakçılık yapılamaz. Belge sorgulanmadan yapılan işlemler dolandırıcılığa yol açabiliyor. İzmir öğrenci şehri olduğu için uygun fiyata kiralık ev ilanları veriliyor ve kaporalar alınıp kayboluyorlar. Yetki belgesi alan emlakçıların dolandırıcılık yapması mümkün değil çünkü belgesi iptal ediliyor. Vatandaşlar, 'yapı' veya inşaat şirketi adı altında emlakçılık yapan kişilere karşı dikkatli olmalı," dedi.

"Emlakçının yetki belgesi kontrol edilmeli" diyen Güleroğlu, vatandaşların kiralık veya satılık ev ararken dikkat etmeleri gereken hususları belirtti. Emlakçıların sitelerinden ve Ticaret Bakanlığı'ndan yetki belgesi sorgulanmalıdır. Belgesi olmayan kişilerle kesinlikle kapora gönderilmemeli ve iletişime geçilmemelidir. Örneğin, farklı şehirlerden İzmir'deki üniversitelere gelen öğrenciler kaliteli fotoğraflarla cazip görünen, ucuz kiralık ev ilanlarına dikkat etmelidirler. Uygun fiyatlı ilanlar her zaman güvenilir olmayabilir.

SOSYAL MEDYADAN KONUT ALINMAMALI

Güleroğlu, "Sosyal medyadan konut alışverişi yapılmamalı" diyerek, sosyal medyada yayımlanan ilanlarla yapılan alışverişlere karşı olduğunu ifade etti. Emlakçılar, yetki belgesine sahip olmadan siteye ilan veremez. Bu belgeye sahip olmayan firmalar dolandırıcılık yapabiliyor. İzmir'in Buca ilçesinde 1 milyon 800 bin veya 2 milyon TL değerinde olan evlerin ilana 800 bin TL olarak verilmesi gibi durumlarla karşılaşılıyor. Bu nedenle vatandaşlar dikkatli olmalı ve ilanları karşılaştırarak hareket etmelidir," ifadelerini kullandı

Editör: Emlak Zirvesi