Isparta Baro Başkanı Avukat Ünsal Çankaya yanıtladı...

2023 yılıyla birlikte pek çok kalemde artış yaşandı. Bunlardan biri de apartman-site aidatları oldu.  Apartman ve site sakinleri ile yöneticiler arasında aidat krizi yaşanmaya başladı. Konuyla ilgili Isparta Baro Başkanı Avukat Ünsal Çankaya, önemli açıklamalarda bulundu.

 Kiracı ve ev sahibinin arasında bir aidat sözleşmesi gerektiğini belirten Avukat Çankaya, " Şimdi öncelikle bu krizin çözülmesi için aslında ekonominin iyiye gitmesi gerekiyor. Aidatlarının artışı aslında apartman ya da site yönetimlerinin keyfi olarak yapmış oldukları artışlar değiller.

İşte ortak alanların ısıtılması, ortak alanlardaki elektrik giderlerinin artması, oturduğunuz apartmanda bir kapıcı varsa apartman görevlisi varsa.

Ya da sitede oturuyorsanız burada güvenlik varsa bahçesi varsa bahçesinin bakımı peyzajcı derken fiyatlar gerçekten geçtiğimiz dönemlere oranla büyük bir şekilde artmış ve neredeyse bir kira boyutuna gelmiş durumda.

Tabii ki burada aidatları veren kiracılar ya da mülk sahipleri bu durumdan doğal olarak şikayetçiler. Aidata geldiğimiz zaman aslında apartmanlarda ya da sitelerde kat mülkiyeti kanununa göre binalarda yapılacak kalıcı işlemler kat malikinin yani ev sahibinin sorumluluğunda.

Apartmanın örnek veriyorum çatısında bir izolasyon çalışması yapılacak, cephesinde bir izolasyon çalışması yapılacak ve bunu kiracının evden çıkarken alıp götürmesi mümkün olmadığı için bunlar kalıcı olduğu için ev sahibinin ödemekle yükümlü olduğu şeyler.

Aidata gelince aidatta aslında bu tür ortak giderlerden kiracı faydalanıyor. Fakat normalde site yönetiminin ya da apartman yönetiminin muhatabı mülk sahibidir.

Ödenmediği takdirde mülk sahibinden ister apartman yönetimi ya da site yönetimi fakat mülk sahibi ile kiracısı arasında bir sözleşme olur kirası sözleşmesi.

Bu sözleşme de mülk sahibi der ki, aidat borcu sana aittir. Ama bu kiracı ila mülk sahibi arasındaki bir sözleşme, ikisinin arasındaki bir sözleşme.

Bu sözleşme apartman yönetimini ilgilendirmez, bilmek durumunda değiller, onları da bağlamaz. Kiracı sözleşmeye rağmen ödemiyorsa yönetim mülk sahibinden ister, mülk sahibi ödemesini yapar. Sözleşmeye dayanarak da kiracıdan ister." dedi.

SİTE VE APARTMANLARDA İSTENİLEN AİDATA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?

Artan aidatlara oy birliğiyle itiraz etmekte mümkün. Yönetim hayat pahalılığından yüksek miktarda aidat istiyorlarsa apartman ve site sakinleri yargı yoluna başvurabileceğini beliryten Isparta Baro Başkanı Avukat Ünsal Çankaya “Oy birliğiyle düşüttürülebilir, oy birliğiyle her türlü kararı almak mümkün. Ama yönetimlerin alacağı kararda, eğer ev sahibinin kiracıya verdiği bir vekaletname yoksa aslında o yönetiminde kiracının sözü de yok.

2023'de Gayrimenkul Satanlar Dikkat 2023'de Gayrimenkul Satanlar Dikkat

Çünkü kat Maliki olmadığı için toplantıya kendisi çağrılmaz, ama kiracıya ev sahibi bu yönde bir vekalet verdiyse o zaman gidip çağırabilir. Ama ev sahibi ile kiracı arasında bu yönde bir anlaşmazlık olacağını varsayarsak, o vekaletname ilişkisinin olması çok mümkün değil.

Afaki bir artış varsa biraz önce bahsetmiş olduğum genel hayatın hayat pahalılığından da yüksek oranda bir artış varsa mahkeme müdahalesi, hakim müdahalesi istenebilir. Bu fiyatlar fahiştir, bunlardan daha az rakamlara, fiyatlara aynı hizmet sağlanabilir şeklinde mahkemeye başvurarak hakim müdahalesi istenebilir.”dedi. 

Editör: Emlak Zirvesi