Milliyet'te yer alan habere göre, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren yürürlükte olan zorunlu arabuluculuk sistemi ile birlikte ev sahibi, kiracı ve diğer uyuşmazlıklara yönelik sorunlar çözüme kavuşmaya başladı.

Arabulucu Avukat Umut Metin konuyla ilgili detayları Milliyet'e anlattı. Metin konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “İşçi, işveren uyuşmazlıkları ve kira uyuşmazlıkları toplumun geniş kesiminin muhatap kaldığı sorunlardır.

Arabuluculuğun bu alanlarda tanınması el sıkışmanın resmi olarak da mümkün olduğunu gösterdi. Toplum artık arabuluculuğa daha sıcak bakıyor. Adliyeler üzerindeki yük azaldı.

Davaları azalttı ve adliyelerdeki davaların üst mahkemeye gidişini de engelledi. Arabuluculuk mevcut davayı sona erdirebiliyor. Dava devam ederken de taraflar arabuluculuk ile anlaşabilirler.

Dava ile ilgili mahkemede karar çıkmıştır, üst mahkemeye gidecekken taraflar arabuluculuk ile anlaşabilirler. Yani davadan önce, dava sırasında veya davadan sonra arabuluculuk kullanılabilir.

‘ARABULUCUK İLE KİRADA 75 BİN ANLAŞMA OLDU’

1 Eylül 2023 tarihinden bugüne kadar kira konusunda yapılan arabulucuklarda 75 bin anlaşma, 48 bin anlaşmama var.

BİRİNCİ ÖRNEK: EV SAHİBİ 100 BİN TL KİRA İSTEDİ, 80 BİN TL’DE ANLAŞTILAR

Kiraya ilişkin bir arabuluculuk olayından bahsetmek gerekirse, 3 kişinin sahibi olduğu bir evde kiracı bulunuyordu. Bu ne demek? Kira bedeli tartışması varken üç kişinin belki üç avukatla dava stresini yaşayarak ve kiracı tarafının bulunduğu 4 tarafın stres yaşayacağı bir durum vardı.

Burada tarafların uzlaşamaması ise kira bedeliydi. Taraflar arabuluculuk huzurunda davadan önce yeni kira bedeli üzerinde anlaştılar. Mevcut kira 50 bin liraydı.

Ödenen Tapu Harcının İadesi Mümkün mü? Ödenen Tapu Harcının İadesi Mümkün mü?

Mülk sahipleri 100 bin lira kira istiyordu, taraflar arabulucu huzurunda 80 bin lira kira bedeli üzerinde anlaştılar. Arabuluculuğun en dikkat çeken yanı malın mülkiyeti birden fazla kişiye aitse bir anda birçok kişinin sorunu çözülmüş oluyor.

İKİNCİ ÖRNEK: 4 AY KİRA ÖDEME, EVİMDEN ÇIK

Diğer bir örnekte ise taraflar arasında ihtiyaç sebebi ile tahliye davası görüldü. Bu dava kiracı aleyhine sonuçlandı. Yani mülk sahibinin taşınmazına ihtiyacı olduğu mahkemece kabul edildi.

Üst mahkeme süreçleri ve alınacak zaman dikkate alınarak arabuluculuk ile taraflar arasında şöyle bir belirleme yapıldı. Mülk sahibi kiracıdan 4 ay için kira bedeli istememe kararı aldı, böylelikle kiracı 4 ay taşınmazda kira ödemeden kalacak duruma geldi. Depozitonun da iadesi konusunda taraflar mutabakata vardı.

4 ay sonrasında tahliye taahhüdü üzerinden anlaşma sağlandı. Tahliye belgesi verildi ve bu dönem için kiracının kira bedeli ödemeden taşınmazda kalması konusunda mutabakat sağlandı. Böylece adliyedeki bir dava üst mahkeme süreçleri olmadan ortadan kaldırılmış oldu.

Ortaklığın giderilmesi konusunda da davalar olabiliyor. Bu nedir? Örneğin bir anne ve baba vefat edince mal varlığı çocuklarına kaldığında çocuklar arasında malın paylaşımına ilişkin davalar olabiliyor. Aile mal paylaşımı sırasında birbirlerini kırabiliyor. Burada ortaklığın giderilmesi konularında arabulucuk çok faydalı oldu.”

Editör: Emlak Zirvesi