Hürriyet'te yer alan habere göre, İstanbul Büyükçekmece’de, 225 bin metrekare alanda büyük bir Villa projesi inşa ediliyor.

Akyapı ve Hakan Grup işbirliği ile hayata geçen ‘Big Country’ projesinde 126 adet villa yer alacak. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı, son 1 yılda 3 milyar liralık yatırım devreye aldıklarını söyledi.

İstanbul Ümraniye’de 1.3 milyar yatırımla konut projesi, Hadımköy’de 500 milyon lira yatırımla sanayi sitesi hayata geçirdiklerini hatırlatan Asmalı, yatırım zincirinin son halkası olan Büyükçekmece projesinde de inşaata ve ön satışa başladıklarını ifade etti.

Tamamı tek katlı villalar tasarladıklarını belirten Asmalı, yeni projelerinin 1.2 milyar lira yatırım değerine sahip olduğunu dile getirdi.

Aynı zamanda Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı olan Mahmut Asmalı, sektördeki maliyet artışlarına dikkat çekti ve projenin yatırım maliyetinin bundan 5-6 ay öncesine kadar bugünkü değerin yarısından az olduğunu söyledi.

YÜZDE 300 ARTIŞ

TÜİK verilerine göre inşaat maliyetlerinin son 1 yılda yüzde 101 arttığını, bazı kalemlerde ise artışın yüzde 200-300’leri bulduğunu söyleyen Asmalı, üreticilerin özellikle çimento konusunda zorlandığını kaydetti.

Asmalı, “Betonun metreküpünü 280 liraya alıyorduk, şimdi 1.000 lira seviyesine geldi. Şantiyeyi kuruyoruz, ilk beton dökmemiz lazım. Çimentoyu toptan alalım dedik, vermiyorlar. Yurtdışına 45 dolara, yurtiçinde bizlere 65-70 dolara satıyorlar. Haksız rekabet var.

Bir de 200 lira daha zam geleceği duyumunu aldık. Bu durum tüm malzemeler için geçerli değil. Mesela demir sektörünü bundan ayırıyorum. Onlar, Dolar artınca fiyat arttırıyor, dolar düşünce düşürüyorlar” ifadelerini kullandı. 

HIZLI İNŞA DÖNEMİ

Akyapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Dinçel ise maliyetlerdeki anlık fiyat değişiminin, firmaları daha yavaş satış, daha hızlı inşaat sürecine yönlendirdiğini söyledi.

Dinçel “Eskiden projeyi hızlı satmak önemli görülürdü. Ancak artık avantajlı değil. Çünkü maliyet arttığında satış fiyatı düşük kalabiliyor.

Proje inşaatında gecikmek de dezavantaj oldu. Ne kadar gecikirseniz, maliyet artışları o kadar çok etkiliyor. Bu nedenle firmalar hızlıca inşaatı bitirmek istiyor” şeklinde konuştu.

‘DENETİM MEKANİZMASI KURMAK LAZIM’

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Konut Finansman Projesi’ni değerlendiren Mahmut Asmalı, “Paket ile konut kredi faizi psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına inerken, Döviz ve Altın tasarrufların bozulmasıyla da liralaşma hedefleniyor.

Bodrum Yalıkavak'taki Lüks Konut Projesi 2024 Yazında Tamamlanacak Bodrum Yalıkavak'taki Lüks Konut Projesi 2024 Yazında Tamamlanacak

Paket, üst segment projelerde çok anlamlı olmayabilir ama özellikle Anadolu’da büyük hareket sağlayacaktır. Ayrıca maliyetler karşısında zora giren firmalara da finansman verilecek. Bankalarla yaptığımız görüşme neticesinde paketle ilgili çalışmaların bu hafta tamamlanacağını öngörüyoruz.

Açıklanan destekler sektöre canlılık getirecek” diye konuştu. Asmalı, paket açıklanınca ikinci el konutta zam yapanlara da değinerek, “Bu tip paketler açıklanmadan iyi bir denetim mekanizması kurmak lazım. Bazı fırsatçılar serbest piyasayı yanlış anlıyor. Tüketici de uyanık olup, bunlara prim vermemeli” dedi.

Editör: Emlak Zirvesi