Coğrafyamızın altı yüzlerce fay zonu ile çevrili. Dolayısıyla, ülke olarak depreme hazırlanma mecburiyetimiz var. Bu hazırlık ne kadar gecikirse, yıkım ve kayıplarımız da o denli artacak.

O halde hemen her yerleşimimiz, altından fay geçsin geçmesin Kahramanmaraş depremlerinin ardından hazırlık planlarını yapmak durumunda.

Öncelikle eldeki mevcut yapı stoğumuzu gözden geçirmek ve sağlamlıklarını test ettirmek durumundayız.

Bunun için yetkin odalar ve kurumlar dışında bu işi suistimal edebileceklere de fırsat verilmemeli.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi eski başkanlarından Necati Şahin bu konuda Bursalıları uyarıyor.

Hemşerilerimizi, ‘deprem simsarları’na karşı uyanık olmaya çağıran Şahin, her depremde olduğu gibi halkı paniğe sürükleyen ve rant elde etmek isteyenlerin oyununa gelinmemesi gerektiğinin altını çiziyor.

Şahin, “Fay hatları üzerinde halkı tedirgin edip kamuoyuna kirli bilgi yayanlara itibar etmeyin. Fay hatları zaten biliniyor. Önemli olan, bunlarla ilgili almamız gereken tedbirlerdir. Yeraltının haritası belli, yerüstü ile ilgilenmemiz gerekirken, kendi reklamını yapmak, rant sağlamak, şapka ve papyonlarla halkın zihninde yer ederek, ortalığı yanlış bilgileri de ekleyerek karıştırmak isteyen fay hattı simsarlarına kesinlikle itibar etmeyin” diyor.

Eski Başkan Şahin, olur olmaz kişilerin jeofizik aletlerle bina deprem testi yapmayı teklif edenlere de kanılmaması gerektiğini, Jeofizik Mühendisleri Odası’nın da bu yönde uyarılarda bulunduğunu hatırlatıyor.

Hiçbir mühendislik bilgisi olmadığı halde, kendini böyle lanse edenlere karşı da Bursalıları uyanık olmaya davet eden Şahin şöyle konuşuyor;

“Bir binanın yapı güvenliğini ve depreme dayanıklı yapılmasını, harita, jeofizik, jeoloji, geoteknik, statiker inşaat mühendisleri ve mimar arkadaşlarımızın ortak yapacağı çalışmalarla sağlanır.”

Binalardan her önüne gelene karot numunesi aldırılmaması gerektiğini de kaydeden Şahin, “Karot ile beton numunesi tek başına binanı yapı güvenliğini test etmez. Özellikle, karot simsarları yanlış yerlerden alacakları numunelerle binaların taşıyıcı sistemini örseleyerek daha tehlikeli hale getirebilir. Bir binanın yapı güvenliğini test etmek için zemin raporları, numuneler, projeler uzman mühendisler tarafından incelenmeden, performans analizleri yapılmadan asla karar verilemez” diyor.

Şahin son olarak da, “Özellikle kamu kurumlarına, akademik odalara veya uzman teknik elemanlara danışmadan asla binanıza müdahale ettirmeyin” diye uyarıyor.

Uzman görüşü böyle.

Tedirgin olan ve binasının durumunu merak eden hemşerilerimiz başta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, belediyelerimiz ve akademik meslek odalarımıza danışmadan bu işin ticaretini yapanlarla irtibata geçmemeliler.

Devlet işi sıkı tutuyor kalıcı konutlar için kollar sıvandı

Türkiye depremin yaralarını sarmak, yıkılan yerleşimleri yeniden normale döndürmek ve ayağa kaldırmak için hiç vakit kaybetmiyor. Afetler konusunda edinilen acı tecrübe hızlı hareket etmeyi gerektiriyor.

Kahramanmaraş depreminin ardından arama kurtarma çalışmalarında artık sona gelinmiş olması nedeniyle bunların tamamlandığı kentlerde ve yerleşimlerde enkaz kaldırma çalışmalarına geçildi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da bir yandan kentlerin yeniden kurulacak yerleşimlerini belirlemek için çalışıyor. Hasar tespit çalışmalarının sürdüğü bölgede sıkıntılı binaların da yıkılıp, temizlenmesine geçilecek.

TOKİ’nin asrın depreminde büyük sınavı geçmesi kendisine daha büyük sorumluluklar yükleyecek gibi.

Yeni yerleşimleri de yine TOKİ kuracak. Bir yıllık sürede depremzedelerin kalıcı konut ve iş yerlerine kavuşturulması da bu alanda bir rekor olacak.

Çünkü; bu büyüklükteki bir yıkımın hasarını bir yılda ortadan kaldırmak iddialı bir hedef.

Umarız, ülkemiz o hedefi de  dayanışma ve halk desteği ile tutturacak.

Büyükorhan’dan gidip aşevi açtılar

Deprem bölgesine sel olup yardım akıtan Türk milletinin hamiyetperverliği görülmeye değer.

Bursa’nın Büyükorhan ilçesindeki Esnaf Odası ve ilçe gençleri deprem bölgesine giderek kendi aşevini faaliyete geçirdiler. Tahsis edilen alanda kurulan aşevinde sıcak çorba ve yemek çıkarmaya başlayan Büyükorhan esnafı ile gençlerden oluşan BÜGED üyeleri bölge halkının da takdirini kazanıyor.

Satılık ve Kiralık Konut Piyasasında Fiyatlar Geriliyor Satılık ve Kiralık Konut Piyasasında Fiyatlar Geriliyor

Minibüslerine yüklediklere erzak ve yemek pişirme araç gereçleriyle günler önce yola çıkan ve sıcak yemek dağıtımına başlayan yardımseverleri Büyükorhan Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz da bölgeye gidip ziyaret etti.

Bursa ekipleri içinde kısa sürede organize olup mutfaklarını açan Büyükorhanlı hemşerilerimizi biz de kutluyoruz. Bursa’nın bölgedeki sıcak eli oldular.

Depremzede yurttaşlarımıza sıcak çorba ve yemek ikramlarıyla da gönülleri kazandılar. Bursa’nın ve Dağ yöresinin zor anlardaki yardımseverliğini bir kez daha kanıtladılar.

Editör: Emlak Zirvesi