Çocukları olmayan karı kocanın tapuda yarı yarıya kayıtlı olan meskenleri, eşlerin birer yıl arayla ölmesi durumunda önce ölen eşin hissesinin yüzde kaçı daha sonra ölen eşe ve diğer mirasçılara kalır?

Okuyucumun sorusu her ne kadar eşlerin yarı yarıya malik olması durumuysa da yarı yarıya malik olunmasa da eşlerden birinin önce ölmesi halinde sağ kalan eşin mirasçılık durumu değişiklik göstermeyecektir.

Okuyucum müşterek çocuk olmaması halini soruyor. Ben diğer okuyucularımın da istifadesine sunmak için her ihtimali düşünerek yanıt vereyim.

Eşlerden birinin önce vefatı halinde ona ait tüm malvarlığının dörtte biri sağ kalan eşe, dörtte üçü evlatlarına (alt soyuna) kalır.

Müşterek çocuk bulunmayan hallerde yani okuyucumun sorusundaki gibi durumda miras ikinci derece mirasçılara yani eşe, ana-baba ve onlar da yoksa kardeşlere kalır.

Bu halde eş, ölenin malvarlığının yarısına sahip olur. Diğer yarı, ikinci derece mirasçılara kalır. İkinci derece mirasçı da yoksa büyükanne, büyükbaba, amca, hala, dayı, teyze devreye girer.

Bu halde sağ kalan eş, mirasın dörtte üçüne sahip olur ve gerisini üçüncü derece mirasçılar alır.

Bunların hiçbiri yoksa mirasın tamamı sağ kalan eşin olur. Bunlardan hiçbiri yoksa ölenin malvarlığı devlete kalır.

En İyi Konut Sigortası Nasıl Seçilir? En İyi Konut Sigortası Nasıl Seçilir?

Okuyucumun sorusundaki gibi eşlerin bir ay ara ile ölmesi halinde önce ölen eşin malvarlığı, sağ kalan eşe bir miktar kalacaktır.

Ancak ne kadarının kalacağının yanıtı, diğer mirasçıların mevcudiyetine bağlı olacaktır.

Editör: Emlak Zirvesi