Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre, evini dönüştürenlerin yükselen inşaat maliyetleri karşısında zorlanmaması hedefleniyor. Faiz desteği de 400 baz puandan 600 baz puana yükseldi.

Evini dönüştüren artık 600 bin lira kredi alabilecek, kredinin aylık 0.50 puanını bakanlık üstlenecek. Ayrıca en az 1.000 lira kira yardımı alacak.

Deprem riski altındaki Türkiye’de riskli 6.5 milyon konut bulunurken, her yıl 1 milyon konutun dönüştürülmesi hedefleniyor.

Kamu tarafında binlerce konutluk birçok proje yürütülürken, vatandaş da çeşitli desteklerle kendi evini kendisi dönüştürebiliyor.

Bu desteklerden biri de faiz destekli kentsel dönüşüm ve güçlendirme kredileri. Son dönemde inşaat maliyetlerinin rekor artışlar göstermesiyle binasını yenileyecekler beklemeye geçmişti.

Yükselen maliyetler nedeniyle kentsel dönüşümün duraksamaması için bir hamle yapıldı ve verilen kredi ile faiz desteği yüzde 50 artırıldı. İşte Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberi...

BU YIL İKİNCİ 

Kredi desteği geçtiğimiz şubat ayında yüzde 50 artırılmış ve 400 bin liraya çıkarılmıştı. Bu yıl ikinci kez artışa gidilerek hem faiz desteği hem de verilen kredi desteği artırıldı.

6306 sayılı Kanun kapsamında hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere sağlanacak faiz desteğine ilişkin değişiklik yapan Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de önceki gün yayımlandı.

YENİ RAKAMLAR 

Buna göre, hak sahipliği bazında destek sağlanacak kredi anapara tutarı üst limiti, güçlendirme kredisi için 160 bin liradan 240 bin liraya, konut yapım ve konut edinme ile işyeri yapım kredisi için 400 bin liradan 600 bin liraya yükseltildi. İşyeri edinme kredisi üst limiti ise 250 bin lira olarak belirlendi.

Güçlendirme ve konut yapım ve edinme kredilerinde faiz desteği 400 baz puandan 600 baz puana, işyeri yapım ve edinme kredilerinde ise 300 baz puandan 450 baz puana yükseltildi.

AYLIK 0.50 PUAN 

Bakanlığın faiz desteği oranı güçlendirme ve konut kredilerine aylık 0.50 puan, işyeri kredilerine ise aylık 0.38 puan olarak uygulanacak.

Örneğin konut için aylık yüzde 1.50 oranlı kredi kullanıldığında bunun yüzde 0.50’si bakanlık tarafından karşılanacak, vatandaşın ödeyeceği oran yüzde 1 olacak.

Faiz destekli konut kredilerinde vade en çok 10 yıl, işyerinde 7 yıl oluyor. Kredi alanlara 2 yıla kadar anapara ödemesiz (sadece faizin ödendiği) dönem de sunuluyor.

Bir hak sahibi adına sağlanacak toplam kredi tutarı yapılan düzenlemeyle 2 milyon liradan 3 milyon liraya çıkarıldı.

KULLANDIRIM ŞARTLARI 

Krediyi, yapısı riskli olarak tespit edilen gerçek veya tüzel kişiler bankalardan kullanabiliyor.
Kredi yalnızca bakanlığın protokol imzaladığı bankalarca veriliyor. Şu anda 18 banka ile protokol bulunuyor.

Faiz desteği verilebilmesi için tahliye/yıkım tarihinden itibaren bir yıl içinde bankaya başvurulmalı.

Onaylanan kredilerin kullandırılma süresi, bakanlık tarafından verilen uygunluk yazısı tarihinden itibaren 2 yıl.

Yerinde Dönüşüm Projesi Başlıyor Yerinde Dönüşüm Projesi Başlıyor

Hak sahipleri tarafından geri ödemesi yapılmayan krediler için faiz desteği ödemeleri durduruluyor.

KİRA YARDIMINA DA AYAR

Dönüşüm destekleri kapsamında verilen kira yardımları da arttı. Daha önce illere göre 715 ile 1.150 lira arasında olan kira yardımları, 1.000 ile 1.500 lira arasına çekildi.

Büyükşehirlerden Ankara, İstanbul ve İzmir’de destek 1.500 lira, Adana, Antalya, Bursa ve Konya’da 1.400 liraya çıktı. Kiracılar ise defaten 2 bin lira ile 3 bin lira arasında destek alacak.

Sınırlı ayni hak sahiplerine de defaten 5 bin ile 7 bin 500 lira arasında kira yardımı veriliyor. Riskli yapıda 18 ay, riskli alanda 48 aya kadar destek veriliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca kredi faiz desteği ve kira yardımlarının yanı sıra dönüşüm projelerinde yüzde 1 Katma Değer Vergisi (KDV) ve harçlardan muafiyet gibi destekler var. 

Editör: Emlak Zirvesi