Annemin 130 metrekarelik bir arsası vardı. 1975 tarihinde annem bu arsayı bana hibe etti.

Tapusunu da aldım. 1982 tarihinde vefat eden annemden sonra kadastro müdürlüğü tarafından benim adıma olan tapu iptal edilerek tekrar ‘Hanım’ın adına tescil edilmiş. Ben bu arada çok mağdur oldum. Bu ne demektir? Ne yapabilirim?  

Doğrusu okuyucumun probleminin nedenini anlamakta güçlük çektim. Biri malını bir başkasına bağışlamış ve tapusunu devretmiş.

Sonrasında devri yapan buna karşı bir itirazda bulunmamış, bir dava falan açmamış ama vatandaşın tapusu elinden alınmış. Bu olay bu kadar basit olamaz.

Ortada kadastro müdürlüğü ifadesi geçtiği için aklıma sanki arsanın bulunduğu yerde bir mevzi imar planı çalışması yapılmış gibi konular geliyor ama böyle bir çalışmada bile bir kimsenin malı elinden alınmaz.

Bu çalışmada arazilerin yüzde 40 kadarı bedelsiz alınabilir veya sık olmasa da yer değiştirdiği olayları düşünülebilir ama toptan yok edilmesi düşünülemez.

Bir ihtimal de kadastro çalışması yapılan alanlarda çalışma yapan heyete bildirilen malikler adına tescil yapılır ve bu durumda muhitteki muhtar veya sakinlerin beyanı göz önüne alınır.

Bekar Erkeğe Ev Yok Demek Suç mu? Bekar Erkeğe Ev Yok Demek Suç mu?

Bu hallerde de bazı hatalar yapılır. Okuyucumun durumu bu ise 10 yıl içinde dava açıp hakkını arama imkanı vardır.

Bu çalışmalarda birtakım hataların olabileceği düşünülerek böyle 10 yıl gibi uzun bir süre dava açma hakkı tanınmıştır. Okuyucumun problemi önemlidir.

Önerim; bir meslektaşımın yardımı ile tapu dairesinden bir başkası adına tescilin nedenini öğrendikten sonra dava açarak adına tescil talebinde bulunmalıdır.

Bu arada ‘Hanım’ adına tescil derken hanımın kim olduğunu çözemedim. Bu da benim için soru işareti.

Editör: Emlak Zirvesi