Gaziantep Pusula'da yer alan habere göre, yüzde 218,32 oranında artış gösteren kira artış oranı ile Türkiye, OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer aldı.

Konut ve kira artış oranlarının en yüksek olduğu iller arasında yer alan Gaziantep’te de yüksek kira bedelleri vatandaşın kabusu oldu…

Yüksek konut fiyatları nedeniyle vatandaş ev sahibi olamazken, 2022 üçüncü çeyrek verilerine göre, OECD ülkeleri arasında kira fiyatları endeksinin en yüksek olduğu ülke Türkiye oldu.

Türkiye’de konut fiyatları aldı başını gidiyor. Her geçen gün inşaat maliyetlerine paralel olarak sıfır konut fiyatları yükselirken, ikinci el konut fiyatları da artmaya devam ediyor.

Söz gelimi 2+1 konut fiyatı 1 milyon liraya ulaşırken, ikinci el konutlarda ise bu oran 800 bin liraya kadar yükseliyor.

KONUT FİYATLARI YÜZDE 110 ARTTI

Türkiye’de konut enflasyonu bu yönüyle tepkilere neden olurken bir araştırma ülkedeki konut fiyatlarındaki artışların ne denli yüksek olduğunu gözler önüne serdi.

Konut Fiyatları Geriledi, Piyasa Canlandı Konut Fiyatları Geriledi, Piyasa Canlandı

AB İstatistik Ofisi (Eurostat) 2021 ile 2022 ilk çeyrekleri arasında konut ve kira fiyatlarının yıllık ne kadar yükseldiğini açıkladı.

Buna göre Türkiye'de ev fiyatları yüzde 110 yükselirken Avrupa’da artış oranı ise yüzde 10 olmuştu…

FİYATLAR ALDI BAŞINI GİDİYOR!

Ülke genelinde konut fiyatlarının geldiği durum bu olurken Gaziantep’te de manzara değişmedi. Kent genelinde konut fiyatları, ülke genelinde olduğu gibi yüzde 110’ları aşan oranlarda arttı.

Söz gelimi geçtiğimiz yıl 400 bin lira olan ikinci el konut fiyatları 2022 yılında 800 bin liraya kadar yükseldi. 3+1 konutlarda ise bu oran 1 milyon lirayı aştı.

2+1 ve 3+1 sıfır konutlar ise ateş pahasına satılıyor. Kentte yeni yapılmış 2+1 daire fiyatı 1 milyon 59 bin lira. Yeni yapılmış 3+1 daire fiyatı ise 2 milyon liradan başlıyor.

KİRA BEDELLERİNİN EN FAZLA ARTTIĞI ÜLKE TÜRKİYE OLDU!

Konut fiyatları ile ilgili tartışmalı süreç devam ederken, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) 2022 üçüncü çeyrek verilerine göre, OECD ülkeleri arasında kira fiyatları endeksinin en yüksek olduğu ülke Türkiye oldu.

OECD verilerine göre, 2015 yılından bu yana Türkiye’de kira fiyatları iki kat artış gösterdi. 218,32 oranında zamlanan kira bedelleri, özellikle son 1 yılda gösterdiği artış ile vatandaşın kabusu oldu.

VATANDAŞIN KABUSU OLDU!

Gaziantep’te de konut fiyatlarında olduğu gibi kira bedellerinde artış oranı korkutuyor. Binlerce vatandaş, yüksek fiyat ve kredi faiz oranları nedeniyle ev sahibi olamıyor.

Kira bedellerinin de fahiş oranlarda artması, vatandaşların gelirinin önemli bir bölümünü kira bedeli olarak ödemesine neden oluyor.

SEMTE GÖRE KİRA!

Söz gelimi 5 bin 500 lira asgari ücret alan bir vatandaş, yaşadığı semte göre kira ödemek durumunda kalıyor.

Düztepe Mahallesi’nde bin lira kira ödeyen bir vatandaş, Karataş Mahallesi’nde 2+1 daire için 3 bin lira kira ödemek durumunda kalıyor.

Kentte yaşanan kira fiyat uçurumu önümüzdeki günlerde de vatandaşın belası olmaya devam edecek gibi…

Editör: Emlak Zirvesi