Yaşanan bu uyuşmazlıkların çözümünde ise hukuki hak arayışları gündeme gelmeye devam ediyor. Kira tespit ve uyarlama davası, kira üzerinde değişiklik yapılmasını ve söz konusu değişikliğin sözleşmeye aktarılarak sözleşmenin yenilenmesini sağlayan bir dava türü olarak öne çıkıyor.

Kira Tespit ve Uyarlama Davası Nedir?

Kira tespit ve uyarlama davası, kira üzerinde değişiklik yapılmasını, bu değişikliğin sözleşmeye aktarılarak sözleşmenin yenilenmesini sağlayan bir dava türü olarak tanımlanmaktadır.

Kira tespiti ile kira miktarı artırılabilmektedir. Kire bedelinin alınan konut ya da çatılı işyerlerine ait değişikliklerin yapılmasında ise uyarlama davası devreye girecektir.

Ev Sahibi Yüzde 25'ten Yüksek Kira Artışı Yapabilir mi? Ev Sahibi Yüzde 25'ten Yüksek Kira Artışı Yapabilir mi?

Özellikle son dönemde Türkiye’de artan konut kiralarının ardından, yükselen konut kirasının sözleşmeye geçirilmesi için tespit davasının uyarlama davası ile devam ettirilmesi gerekmektedir.

Tespit ve Uyarlama Arasındaki Fark Nedir?

Son dönemde çok sık karşılaşılan davalar arasında yer alan tespit ve uyarlama davaları, birbiri ile benzer özellikleri ile karıştırılmaktadır.

Tespit davasında kiranın bedeli değiştirilmekte olup, bu süreç yasalara uygun şekilde mahkemelerde görülmektedir.

Uyarlama davasında ise tespitin yapılmasının ardından dava başlar. Tespit davasında alınan karara göre sözleşmeye uyarlanması konusunda karar verilmektedir.

Tespit ve Uyarlama Davası Nasıl, Nerede Açılır?

Kira uyarlama davasında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir. Tüm kira tespit ve uyarlama davalarının bu mahkemede açılması gerekir.

Kira tespit davası açılması için uyarlama yapılacak olan sözleşme son derece önemlidir. Sözleşmenin tarihi ve içeriği ise davanın seyrini değiştirecek niteliktedir.

Tespit ve uyarlama davasının açılması için dilekçe ile görevli ve yetkili mahkemeye başvuru yapılması gerekmektedir.

Kira Tespit ve Uyarlama Davası Ne Kadar Sürer?

Kira tespit davası farklı unsurlara bağlı olarak farklı sürelerde sonuçlanabilir. Kira tespit davasında başvuru takibine bağlı olarak 1 – 2 ay arasında mahkeme devam edebilir.

Mahkemenin yoğunluğuna ve kiracı ile ev sahibi arasındaki uyuşmazlığa göre süreler değişebilmektedir.

Editör: Emlak Zirvesi