Evini bir başkasına daha yüksek fiyattan kiraya vermek isteyen ev sahibi mahkemeye başvurarak "Ya geçmiş enflasyon farkını ödesin ya da evi boşaltsın" diyor. Ev sahibini haklı bulan emsal bir mahkeme kararı da olduğu için ev sahibi alacaklı davasından haklı çıkıyor. Avukatlar ise kanunen kira zamlarının enflasyon oranında alınması gerektiği konusunda uyarıyor.

Son yıllarda konut piyasasında yaşanan fahiş fiyat artışları nedeniyle hükümet duruma el attı, kira zammına yüzde 25 sınırı getirdi. Asgari ücret zammı ve enflasyon oranı nedeniyle yüzde 25'i az bulan birçok ev sahibi bu sınırı aşmak için akla gelmeyecek yöntemlere başvurdu.

Öte yandan, kiracısının 5 yılı doldurmasını bekleyenler de evlerinin boşaltılması için adeta gün sayıyor. Zam için her yolu mübah gören ev sahipleri, bunun için yeni bir yöntem daha buldu.

GEÇMİŞ ZAMLARI İNCELİYOR

Sabah Gazetesi'nin haberine göre; 5 yılını dolduran kiracısını tahliye edip evini çok daha yüksek fiyattan kiraya vermek isteyen ev sahipleri, avukatın yolunun tutuyor. Kiracının 5 yıllık geçmişini masaya yatıran ev sahipleri, eğer kiracı 5 yıl boyunca kirasını düzenli ödemişse 'kira zamlarına' bakıyor.

Kanunlar, kira zamlarının o yılın enflasyon oranına göre yapılması gerektiğini ortaya koyuyor ancak ev sahibi ile kiracı aralarında anlaşıp bazen enflasyon oranın da altında zam yapabiliyor. Diyelim ki üç yıl önce bir evin kirası 3 bin lira idi.

O dönem enflasyon oranı da yüzde 20 olarak geldi. Bu durumda kiranın 3.600 lira olması gerekiyor ancak ev sahibi ile kiracı aralarında anlaşıp yüzde 10 zam yaptı. Ertesi yıl da bu kira bedeli için 3.500 liradan anlaştılar.

'EMSAL KARAR' EV SAHİBİNİ HAKLI ÇIKARIYOR

Ancak enflasyon oranı baz alınsaydı o dönem kira bedeli 4.200 lira olacaktı. İşte ev sahibi 5 yıl boyunca arada oluşan farkları hesaplayıp kiracısına bu yönde alacaklı takibi açmaya başlıyor. Enflasyon oranında zam yapılmaması nedeniyle ev sahibini haklı bulan emsal bir mahkeme kararı da olduğu için ev sahibi alacaklı davasından haklı çıkıyor.

5 yıllık fark ve faiz oranıyla birlikte kiracılara yüklü miktarlarda ödemeler çıkıyor. Hal böyle olunca ev sahipleri de, "Bu alacaktan vazgeçmemi istiyorsan evi boşalt" diyor.

Konut Satışlarında Düşüş Sürecek mi? Konut Satışlarında Düşüş Sürecek mi?

"ZAMMI EV SAHİBİNİN RIZASIYLA YAPTIM"

İstanbul Samatya'da yaşayan F.A., bunu yaşayan son mağdurlardan biri oldu. 6 yıldır aynı dairede oturan F. A.'dan ev sahibi evi boşaltmasını istedi. Rayiç bedel ödemeyi öneren F. A.'nın verdiği kirayı kabul etmeyen ev sahibi geçmiş dönem kira zam oranlarının enflasyon oranında yapılmadığı gerekçesiyle dava açtı.

Mağdur kiracı, "Pandemide birçok kiracı ev sahibi ile konuştu, zamları aralarında anlaşarak belirledi. Ben de zammı ev sahibinin rızasıyla yaptım. Ancak beni evden tahliye etmek istedi" dedi.

EV SAHİPLERİ FIRSAT KOLLUYOR

Avukat Mustafa Zafer, son dönemde kiracısını tahliye etmek isteyen ev sahiplerinin açık aramaya başladığını söyledi. Zafer, "En çok geçmiş dönem enflasyon farkı üzerinden davalar açılıyor. Çünkü kanunen kira zamlarının enflasyon oranında alınması gerekiyor.

Ancak kiracı ile ev sahipleri aralarında anlaşarak bu oranı düşük tutabiliyor. Bunlar sözlü beyanlar olduğu için mahkemeye dava açıldığında ev sahibi haklı oluyor ve alacaklı davasını kazanıyor. Anlaşmalar yazılı beyanla olmalı" dedi.

Editör: Emlak Zirvesi