Yapı-inşaat sektörüne özel online kariyer platformu Workindo, kendi site verileri üzerinden inşaat sektörünün 2022 infografiğini yayınladı.

Öncelikle inşaat sektöründe 2022 yılını değerlendiren ve 2023 yılı için öngörülerde bulunan Workindo CEO’su Erhan Kocabaş, “Küresel krizlerin etkisiyle inşaat sektörü de diğer sektörler gibi düşüş yaşasa da, yeni yapılaşma projeleri ve yatırımlar sektörün dinamiklerini etkileyerek yukarı yönlü bir ivme kazandırdı.

Mevsim etkisinden arındırılmamış temel işgücü göstergelerine göre, inşaat sektöründe istihdam edilenlerin sayısı 80.464 kişilik bir artış gösterdi ve inşaat sektöründe istihdam edilenlerin tüm çalışanlara oranı % 5,3 oldu.

İnşaat maliyet endeksinde ise ciddi bir artış söz konusu. 2022 yılı boyunca toplam artış % 117,07 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi, Aralık’ta aylık bazda inşaat sektöründe %1,2 yükseldi. Yıl içinde düşüşler yaşayan inşaat sektöründe son çeyrekte daha iyimser bir tablo ile karşı karşıya kaldık” dedi.

2023’te Hedef Dünya Markası Olmak

2022’de firma ve bireysel olarak ciddi bir üye rakamına ulaştıklarının altını çizen Erhan Kocabaş, sözlerine şöyle devam etti: “Workindo olarak, hedeflerimizi başarma yolunda büyük adımlar attığımız bir yıl geçirdik. Platformumuzda yaptığımız ciddi geliştirmeler ve yenilikler sonucu yeni üye sayımızı 247.680 artırarak, toplam 635.699 üye sayısına ulaşmış olduk. Ayrıca 34.205 yeni firma Workindo'ya üye oldu ve firma kazanımımız geçen yıla oranla %200 oranında artış gösterdi.

2023 hedefimiz ülkemizde sağladığımız kalifiye eleman ve mavi yaka istihdam başarısını farklı ülkelerde de yine aynı başarı ile gerçekleştirmek. Dış pazardaki yerimizi daha da genişleterek büyüme ve genişleme eğilimimizi artırmaya devam edeceğiz.”

Workindo.com verilerinden yola çıkarak hazırladıkları inşaat sektörünün 2022 infografiğini de değerlendiren Erhan Kocabaş, şu yorumlarda bulundu:

“İnşaat sektöründe hamili kart yakınımdır devri kapandı”

Şu anda toplam 635.699 üye sayımız bulunuyor. İş arayan personel sayımız geçen yıla oranla bu yıl %57 artarak 584.397 oldu. Firma bazında ise geçen yıla oranla %200 artış ile toplam 51.302 üye sayısına ulaştık. 2022’de hem işçiler hem de firmalar arayışlarını online olarak yaptı. Görüldüğü gibi inşaat sektöründe artık hamili kart yakınımdır devri kapandı.

Workindo’ya günde 678 kişi üye oldu. Her bir saatlik zaman diliminde de 28,2 kişi üye oldu diyebiliriz. Üye sayımızı her geçen gün katbekat artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca sitemizde 1000’den fazla personel ve taşeron ilanı bulunuyor.

“Dünya işini Türkiye’de aradı”

Türkiye inşaat sektörünün bilinirliği ve iş kalitesi dünya tarafından kabul görmeye 2022’de de devam etti. Workindo.com’a Özbekistan, Ukrayna başta olmak üzere Rusya, Güney Asya, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinden büyük ilgi oldu. 

“İş arayışları artık mobil”

Teknolojinin gelişmesiyle artık her şeyi cepten mobil olarak yapabiliyoruz. İnşaat sektöründe iş arama konusunda da mobil cihaz kullanımı %89,6 ile ilk sırada yer alıyor.

“Baretli Kadınlar”

İnşaatta topuk sesleri yükseliyor. Kadınların inşaat sektöründe bu yıl etkisini daha da artırdığını görüyoruz. Workindo.com’da iş arayanların %57’sini erkekler, %43’ünü kadınlar oluşturuyor.

“İnşaat sektörünün her alanında eleman ihtiyacı oldu”

2022 yılında Workindo.com’a verilen ilanlara baktığımızda en çok vasıfsız eleman, kaynakçı, düz işçi, inşaat mühendisi, elektrik ustası/teknisyeni, kalıp ustası, şantiye şefi, gazaltı kaynakçısı arandığını gördük.

“İnşaat sektörü bu yaz da çalıştı”

İnfografik verilerimize baktığımızda inşaat sektöründe iş aramalarının en çok yapıldığı aylar Haziran - Temmuz – Ağustos oldu.

“Büyük şehirlerde iş var”

İnşaat Maliyetlerindeki Yıllık Artış Yüzde 65.93 Oldu İnşaat Maliyetlerindeki Yıllık Artış Yüzde 65.93 Oldu

İşçi arayan firmaların verdiği ilanlar bazında ilk 3 büyük şehir değişmezken sektörün 4. büyüğü Antalya oldu. Hemen ardından da Kocaeli’nin geldiğini gördük.

“Genç işçiler geliyor!”

Bu yıl gençlerin inşaat sektörüne daha çok yöneldiklerine tanık olduk. Workindo’da iş arayanların %55’ini 18-34 yaş aralığındaki gençler oluşturdu. 35-54 yaş aralığında iş arayanların sayısı ise % 34,07 oldu.

Editör: Emlak Zirvesi