Malatya Son Soz'den Ebubekir Atilla'nın haberine göre, Türkiye’de 250’yi aşkın sektörün lokomotifi konumunda olan İnşaat Sektöründe kriz devam ediyor.

İnşaat malzemelerinde yaşanan zam dalgasının konut fiyatlarını etkilediğini ve yine vatandaşın mağdur olduğunu aktaran Bülbüloğlu,”Torba fiyatı çimento Eylül ayında geçtiğimiz yıl 10 - 12 lira olan çimento fiyatı 2021 yılının eylül ayında torba fiyatı 25 - 30 lira civarına geldi.

Bizde yüzde 200’lük zammı boykot ederek Türkiye genelinde konfederasyonumuz İMKON öncülüğünde bir boykot düzenledik ve 15 günlük bir iş durdurma kararı aldık. 

İnşaatta Yılın Geri Kalan Kısmında Gerileme Bekleniyor İnşaatta Yılın Geri Kalan Kısmında Gerileme Bekleniyor

Bakanlığa talepte bulunduk.  Bakanlık düzeyinde toplantılar yapıldı iki tarafın katıldığı, ancak temiz bir sonuç alamadık o süreçte.  

Bunun üzerine aksine indirim yapmak yerine zam yapmaya devam ettiler. Rekabet kuruluna şikâyette bulunduk. 

Yaklaşık 8 aydır herhangi bir gelişim olmamıştı bekliyorduk şimdi o gün çimentonun torbası 25 - 30 lira iken bugün geldiğimiz fiyatta 65 - 70 lira civarlarına kadar yükseldi beton olarak da o gün işte 200-250 lira civarındayken betonun metreküpü bugün 800 lira fiyatları.

Nakliye fiyatlarıyla beraber artışları da 800 lira çimentonun betonun metreküp fiyatı.  Sektör şu anda durma noktasında. Bu durma noktası hem kamuya hem de vatandaşa ciddi anlamda zarar veriyor. 

Bakanlık bir girişimde bulunduğunu ve çimento sektörünü incelemeye alındığı noktasında bir açıklama da bulundu. İnşallah bu caydırıcı olur.

Bir indirim sonucunda elde edilir çünkü hakikaten o fiyatlarla bunu inşaat yapmak ne de bu fiyatlarla konut. 

Vatandaşın daireyi almasını sağlamak çok kötü. Çünkü daire fiyatları şu anda vatandaşımızın alım gücünün çok çok üstüne çıktı. Vatandaş konut sahip olmakta konuta ulaşmakta güçlük çekiyor. 

Diğer sektörlere de bakanlıkların el atması gerekiyor.  Ama en önemli sektöründe çimento sektörü olduğunu da ifade etmek istiyorum.” dedi.

Çimento fiyatlarında yaşanan artışın yeni ruhsatlandırmalarda yüzde 70’e yakın bir düşüşe neden olacağını vurgulayan Bülbüloğlu açıklamasını şöle sürdürdü: 

”Bugün bir TIR demir yaklaşık 450 - 500 bin lira civarı oldu. Yani 16 - 17 lira ile çimento demirin ton fiyatı otomatikman konut fiyatlarının yükselmesiyle ve satışını düşmesi ile beraber müteahhit arkadaşımız şu anda yeni projeye başlamıyor.

Bu yılın sonunda göreceğiz ki hem Yeşilyurt Belediyesine hem Battalgazi Belediyesi ruhsat sayılarında berberden yüzde 60- yüzde 70 belki daha fazla bir ciddi bir düşüşün olacağı aşikâr.

Şu anda herkes elindeki işi bitirmenin eve teslim etmenin derdinde. Bunu başarabilen kendini mutlu edecektir ancak şu anda ne kar ne de kazanç asıl önceliğiniz değil.

Bizim asıl önceliğimiz elimizdeki işleri sağlıklı bir şekilde bitirip teslim etmek.  Ancak yeni projelerde şu anda geri duruyoruz bu noktada iyileştirmeler yapılmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Konut satışlarındaki KDV düzenlemesinin kabul edilebilir bir durum olmayacağını aktaran Bülbüloğlu, ”Mesela konutta bir faiz kredi indirimi gibi teşvik olmazsa açıkçası inşaat üretimi duracak. 

Bu da ülke ekonomisine de ciddi anlamda zarar verecektir. Şu an 250 inşaat alt sektörü hatta dolaylı yoldan daha fazla sektörü doğrudan ve dolaylı şekilde etkileyecektir. 

Bizim durmamız demek bu 250 alt sektörün durması demek. Bu da piyasadaki hareketliliğin akışının durması demektir. İşte bu noktada hükümetimizin ciddi anlamda katkısı gerekiyor. 

Çünkü bu fırsatçıların bu kartellerin artık yıkılması ve vatandaşında konutuna rahatça erişmesi gerekmekte. Onun dışında şu anda mesela gündemde olan bir KDV düzenlemesi söz konusu.

Bu KDV düzenlemesinin içeriği ile alakalı olmasın da geçen bilgilere baktığımızda aslında bu geçen indirme değil sanki artışı olarak kabul edilmesi mümkün değil. 

Onunla beraber şöyle 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda yüzde 18 KDV ile satılıyor şu anda. Bu konutlarda indirim yapılması düşünülüyor aslında. 

Ancak ülkemizde bunun altında üretiliyor şu anda.  Bu 150 metrekarenin altında üretilen konutlarında KDV oranı 1 oranında satıyoruz biz. 

Yüzde 1 olarak sattığımız bu dairelerde yüzde 8’ e çıkarılması söz konusu. Yani otomatikman vatandaşın alacağız daireye ekstra yüzde 1'den yüzde 8’lik bir yük daha.

İnşallah böyle bir hükümetimizin de KDV konusunda böyle bir değişikliği yapması söz konusu değil bu da sektör tarafından kabul edilecek bir durum değil. Onların hepsi bir araya geldiği zaman işte inşaat sektörü durma noktasına geliyor.” sözlerini kullandı.

Editör: Emlak Zirvesi