Evimi 20 Ağustos 2016 tarihinde kiralamıştım. Bugün aylık 11 bin 900 lira kira ödüyorum. Ev sahibim bana mesaj attı ve şimdi aylık 40 bin TL istiyor, aksi halde çıkmamı talep ediyor.

Bu konuyu danıştığım biri kira dönemim 5 yılı geçtiği için benim emsal kira ödemem gerektiğini, yüzde 25 hesabına girmediğimi söyledi. Şimdi ben rayici mi ödeyeceğim yoksa yüzde 25 zam mı yapacağım? Arada kaldım, bunun doğrusu nedir?

Bu konudaki son yazımda o yazımın bir son olmayacağını, daha çok yazacağımı söylemiştim, işte başladık. Başladık çünkü konu çok geniş bir kesimi ilgilendiriyor ve iş o hale geldi ki ihtilaflar patlama noktasında.

Kiracı Nasıl Çıkarılır? Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Standart söz şu; ‘ya kirayı beş misli artır veya çık.’ Son durumu açıklamak için yazdığım yazımda yürürlüğe giren yasanın metnini aynen verdim ki bu konuda tereddüdü olan okusun, tereddüdünü gidersin.

Ama görüyorum ki toplamda hâlâ tereddütlü noktalar var. İşte biri okuyucumun sorusu. İkinci bir tereddüt var ki bunu da aşağıda açıklayacağım.

Bu yasa nedeniyle 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılması gereken zamlarda, üç yıl beş yıl ayrımı yok. Her kiracı yüzde 25 zam yapacak.

Bu husus mahkemeye yansımış olsa bile hakim yüzde 25 zam kararı verecek. Birgün enflasyon endeksi yüzde 25’in altına düşerse bu oranda zam uygulanacak, yüzde 25’in üzerinde olduğu müddetçe 1 Temmuz 2023 tarihine kadar zam oranı yüzde 25. Bu hususta eski kiracı yeni kiracı ayrımı yok.

Toplumda ikinci bir tereddüt oluştu, hatta bazı gazete haberlerinde bile uygulamanın 1 Temmuz 2022’de başlayacağı yazıldı. Hayır, öyle olmadı. Uygulama 11 Haziran 2022 tarihinden itibaren başladı, yani bugün için bile geçerli.

Zam durumu bu ama ‘bu seviyede zam yapacaksın, benim istediğim zammı yapmayacaksan evden çık’ sözünün de geçerliliği yok. Evden çıkmak için yasal tahliye nedenlerinden birinin varlığı şart, yüzde 25’in üzerinde zam yapmamak tahliye nedeni değil.

Editör: Emlak Zirvesi