Babam hayattayken arsamıza bir bina yapıp üç kat çıktık. Bu yer, üçte biri benim, üçte biri kardeşimin ve üçte biri babamızın hakkı olarak tescil olundu. Babamız 2016 yılında vefat etti.

Onun hissesi mirasçı olarak bana, kardeşime ve annemize kaldı. Annemiz 95 yaşında. Yürüyemiyor, algı durumu iyi değil, gün içinde çoğunlukla yatar durumda ve maalesef şahsi ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

Bahse konu evimiz bakıma muhtaç ama bakımını yapma gücümüz yok. Dolayısıyla satmayı düşünüyoruz. Annemizin durumu itibarıyla satış işlemi yapılabilir mi?

Günlük Kiralanan Evler Nasıl Şikayet Edilir? Günlük Kiralanan Evler Nasıl Şikayet Edilir?

Okuyucumun anlattığı şartlar altında tapu müdürlüğüne gidip de bu binanın satışını yapma imkanı yok.

Zira annenin anlatılan hali ile tapu müdürlüğüne götürülüp satış işlemi talep edilse bile müdürlük bu işlemi yapmaz. Sizden annenizin akıl sağlığına dair doktor raporu ister. Bu raporu anlatılan şartlarla temin edemeyeceğinizi görüyorum.

Peki bu işlem yapılamayacak mı? Şu şartlarla yapılabilir: Mahkemeye başvurup anneniz için vasi tayini isteyeceksiniz.

Mahkeme, hastane (heyet) raporu isteyecek ve gelecek rapora göre de anneniz için vesayet kararı alarak kendisine bir vasi tayin edecek. Belki de vasi, siz veya kardeşiniz olacak. Sonra sıra gelecek gayrimenkulün satışına.

Bunun için de yine mahkemeye başvurup izin isteyeceksiniz. Mahkeme izin vermek için bu satışın annenizin menfaatine olup olmadığına bakacak. Annenizin yararına olduğuna kanaat getirirse satışına izin verecek.

Satış için yol bu, bunun dışında bir başka yol da yok. Peki çabuk sonuç alınır mı? ‘Alınır’ diyemem. Zaten anlatımım ‘acele sonuç alırsınız’ anlamında değil. Olabilecek işlem budur. Kolaylıklar dilerim.

Editör: Emlak Zirvesi