KİRA KONTRATI NEDİR?

Kira kontratları, Türk Borçlar Kanunu kapsamına alındı. Kanun kapsamına alınması ile birlikte kiracı ve mülk sahibinden çok bir borç alacak ilişkisine dönüşmüş oldu.

Kira sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu madde 229'da şöyle tanımlanmaktadır; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme.

Kira anlaşmasına istinaden hazırlanan kira sözleşmesi kırtasiyelerden de temin edilebiliyor. Sözleşmede kira bedeli, kira sözleşme süresi ve kira artış oranları gibi bilgiler yer almaktadır. İşini sağlama almak isteyenler ise bu sözleşmeyi noter huzurunda imzalayabilmektedir.

KİRA KONTRATI NASIL DOLDURULUR?

Kiraya veren mülk sahibi ve kiralayan yani mülkü kiralayan arasında yapılan kira kontratı 3 bölümden oluşur.

Kiralama ile ilgili bilgiler

Kiracı Nasıl Çıkarılır? Kiracı Nasıl Çıkarılır?

Kiralanacak olan mülkün cinsi, adresi, mülk sahibi ile kiralanacak yerin adresi ve iletişim bilgileri, kiralama sürecinin başlangıcı ve bitişi ile birlikte kira bedeli çıkar. Eksiksiz bir şekilde doldurulması gereken en önemli yerdir.

Kiralanan mülk ile birlikte teslim edilen demirbaşlar

Kiralama yapılam mülkle ilgili belli başlı demirbaşları da sahiplenmiş olursunuz. Kombi, elektrik ve su sayaçlarının yer aldığı bu bölüme, aidat bilgileri, depo ve posta kutusunun anahtarları gibi bilgiler de yazılır.

Kira sözleşmesiyle ilgili genel koşullar

Yukarıda belirtilen ilk iki bölüm dışındaki tüm bilgiler maddeler halinde yazılır. Kiralanan mülk içinde yapılacak tadilatlar, kiranın yatırılacağı banka hesabı gibi...

Yapılan kira kontratı ikişer nüsha olarak doldurulmalı ve nüshalardan biri kiracıda diğeri ise mülk sahibinde kalmalıdır.

Kira Sözleşmesi Doldururken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kira sözleşmesinin geçerli olması için kiracı ve kiralayanın bilgileri doğru olmalıdır. Bu nedenle ad soyad,

T.C. numarası gibi alanların doğru olarak doldurulduğundan emin olmalısın.

Eğer depozito alındıysa depozito miktarı belirtilmelidir. Taşınmazsa oluşabilecek hasarlara karşı garanti olarak alınan depozito kiracı ve kiralayanın ortak izni olmadan işlem yapılamayan vadeli banka hesabında durmalıdır. Ancak depozitoyu son kiraya sayma gibi farklı yollar izlenecekse sözleşmede belirtilmelidir.

Kiranın bedeli ve ödeneceği tarih net olarak belirtilmelidir.

Taşınmaz için yapılacak tadilat masraflarının kimin tarafından ödeneceği belirlenmelidir. - Allianz kira ve

iş yeri sigortaları hakkında bilgi alarak bu sorunu ortadan kaldırabilirsin.

Ev ya da iş sahibi taşınmazın bir başkası tarafından kullanılmasını istemiyor ise kullanım devrine izin verilmeyeceğini sözleşmeye ekletmelidir.

Editör: Emlak Zirvesi