Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, hem ev alacakları hem konut üreten inşaat sektörünü rahatlatacak KDV indirimi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak bu indirimin detaylarını açıkladı.

Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, yapılan düzenlemeyle gayrimenkul sektöründe büyük etkiler yaratılacağını söylemenin çok iddialı olacağının altını çizerek, “150 metrekarenin üzerindeki konut satışında KDV yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldü. Gayrimenkul yaşayan bir sektör ve ülkedeki, dünyadaki birçok değişkenden etkileniyor.

Son dönemi ele aldığımızda inşaat maliyetlerindeki artış trendi ve ekonomideki dalgalanmaların seyri konut/arsa satın alma oranlarını etkileyecek daha önemli değişkenler olarak önümüzde duruyor.  2013 yılında yapılan düzenlemeyle Büyükşehirlerde 150 metrekareye kadar olan konutlardaki KDV oranı konut kategorisi ve emlak vergisi gibi değişkenlere bağlı olarak belirleniyordu.

Düzenlemenin etkisi ve konut yapıları nedeniyle bu oran çoğunlukla yüzde 1 olarak işliyordu. Yapılan düzenlemeyle net alanı 150 metrekareye kadar olan konutlarda KDV yüzde 8 olarak sabitleniyor.

Metrekare olarak bu oranın üzerinde olan konutlarda 150 metrekareye kadarlık kısım yüzde 8, aşan kısımlar ise yüzde 18’lik orana tabi tutulacak. Düzenleme kapsamında kentsel dönüşüm konutlarında yüzde 1 olan KDV oranı 150 metrekareye kadar olan yapılarda korunuyor, 150 metrekareyi aşan konutlarda ise yüzde 18 KDV oranı uygulanacak.” dedi.

Fiyatlarda dramatik bir iniş çıkıştan ziyade kısmi hareketlilik yaşanacak
 
Düzenlemenin 1 Nisan itibariyle yürürlüğe gireceğini de sözlerine ekleyen Öğüt, “Yeni düzenleme bu tarihten itibaren alınan ruhsatlar için geçerli olacak. Bu tarihten önce alınmış ruhsatlar için mevcut hükümler geçerli olacak.

Bu iki düzenlemeye baktığımızda lüks konut segmenti için bir düşüş öngörülebilirken alt-orta segment için KDV artışından dolayı fiyatlara yansıyacak bir miktar artış olabilir. Üretim maliyetlerinde önemli bir yer tutan arsa/arazide oranın yüzde 18’den yüzde 8’e düşmesi de değişikliğe neden olabilecek bir başka kalem. Yapılan düzenleme fiyatlarda dramatik bir iniş çıkıştan ziyade kısmi hareketlilik sağlayacaktır.

Türkiye’de konutta yüzde 116, konut imarlı arsa/arazide yüzde 47,10 değer artışı yaşandı

Son dönemde ciddi şekilde artan inşaat maliyetleri, kurdaki dalgalanmalar gibi nedenler ev fiyatlarında artışa neden oluyordu. TÜİK’in mart ayında açıkladığı son verilere göre İnşaat maliyet endeksi, 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 15,24 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 79,91 arttı.

Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 10,12, işçilik endeksi yüzde 33,83 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 98,20, işçilik endeksi yüzde 41,02 arttı. Endeksa verilerine göre, Türkiye’de son 1 yılda konutta yüzde 116, konut imarlı arsa/arazide yüzde 47,10 değer artışı yaşandı.” şeklinde konuştu. 

Türkiye’de konut ihtiyacını belirleyen iki önemli etken olduğunu konusunu da değinen Öğüt şöyle konuştu:

Düzenlemelerin satın almaya etkisini hep birlikte gözlemleyeceğiz

TEMOBİR, Sektör Temsilcileri ile Kahvaltıda Bir Araya Geldi TEMOBİR, Sektör Temsilcileri ile Kahvaltıda Bir Araya Geldi

“Afet, kentsel dönüşüm gibi durumlar, nüfus artışı ve kentleşme oranı konut ihtiyacını etkilerken aynı zamanda konutun yapısının da dönüşmesine sebep oluyor. Ülkemizde kentleşme artarken diğer yandan hane halkı büyüklüğü yıllara göre istikrarlı şekilde küçülüyor.

Bu düşüşün yansıması olarak ortalama konut metrekareleri de azalıyor. Bu düzenlemenin etkilerini tahmin edebilmek için de 150 metrekarenin altındaki ve üstündeki konut sayılarını bilmek gerekir. Türkiye’deki yapı stokunun ve yeni yapılan evlerin çoğunluğu 150 metre kare altındaki yapılardan oluşuyor.  

Düzenlemedeki diğer maddelere bakarsak, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamındaki konutlarda 150 metrekareye kadar yüzde 1, aşan kısmı için yüzde 18 KDV tahakkuku yapılacak.

İnşaatta önemli bir üretim maliyeti kalemi olan arsa ve arazilerin KDV oranının yüzde 18’den 8’e indirilmesi de dikkat çeken düzenleme maddelerinden. Önümüzdeki günlerde düzenlemelerin satın almaya etkisini ve yeni düzenlemeler yapılıp yapılmayacağını hep birlikte takip edip, gözlemleyeceğiz. “

Editör: Emlak Zirvesi